ANNONS

Loppet där lagarbete är viktigare än snabbhet

Nicholas Roman, Sollentuna, edsviken, winter summer run, löpning
Nicholas Roman arrangerar Sollentuna Summer Winter Marathon i februari.
I februari går andra upplagan av Sollentuna Summer Winter Marathon av stapeln – ett maraton fördelat på två löpare och två lopp.
– Det är ett parlopp. Man springer i team av två vilket betyder att det också är team-work som gäller före att bara springa snabbt, säger Nicholas Roman.
ANNONS

Spring på grus, asfalt, snö eller is. Springloppet Summer Winter Marathon är en av två lopp vid Edsviken i Sollentuna och innehåller både vacker miljö och utsikt som utmaningar för löparna som springer i par.

I februari går den först delen i loppet på 2,1 mil och till sommaren är det dags för sommarloppet.

– Loppet visar upp Edsvik som är så magiskt fint som lopparena att man kroknar, säger Nicholas Roman som är initiativtagare för loppet.

Världens längsta maraton

Detta lopp genomförs för andra gången men Nicholas Roman är van att arrangera lopp. Han har tidigare dragit igång lopp som Urban Mile och Stockholm Multi Island Run. I alla dessa lopp är det upplevelsen och lagarbetet som står i centrum.

– Det första laget som tillsammans kommer i mål vinner. Det betyder att man måste hålla ihop. Så den som är snabbast får stötta och peppa sin lagkamrat för att få ett så bra resultat som möjligt., säger Nicholas Roman.

För deltagare som springer bägge loppen blir det ”världens längsta maraton”. Det tar sju månader att genomföra. Efter etapp två utses vinnarna. Alltså de intakta lag som har den snabbaste sammanlagda tiden – i de tre klasserna herr, dam och mixed.

summer, winter marathon, sollentuna medalj

Springa på is

Till loppet har en speciell tvådelad medalj tagits fram, likt ett kompishalsband, där deltagarna får ena delen efter vinterloppet och den andra vid sommarens lopp.

ANNONS

Loppet går längs med Edsviken men om isen håller kommer även en del springas på is.

– Allt hänger på hur tjock isen är. Är den minst 12 centimeter kommer de som plogar sjöisbanan ävenploga våra övergångar. Då blir det 4,5 kilometer löpning på is, säger Nicholas Roman.

Han menar att löpsäsongen aldrig tar slut. Det är bara att byta skor.

Nicholas Roman

Första gången loppet genomfördes var taket på 125 lag men i år utvidgas loppet med dubbelt så många lag, 250 lag med 500 personer kan anmäla sig till loppet på deras hemsida, www.edsvikenmarathon.se.

– Det här en fantastisk upplevelse och om man vill kan man ge bort en startplats till sin BRF, alltså best running friend som vi valt att kalla det, säger Nicholas Roman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.