ANNONS

Landhockeyns framtid byggs på Bergshamra IP

Mesaicos Landhockey
Spelare i alla åldrar lirade på Bergshamra IP på Östra Landhockeyförbundets kick off-dag.
En av världens största sporter har länge fört en tynande tillvaro i Sverige. Men nu börjar saker hända. Ett gäng studenter i Bergshamra startade klubben Mesaicos och jobbar nu intensivt för att ge landhockeyn ett uppsving.
ANNONS

– Vi håller på att dra igång ett regionalt seriesystem och vi hoppas på att snart kunna ha ett starkt landslag igen, det har inte funnits på ett tag. Drömmen är att Sverige ska vara med i OS, säger Maarten Steinz, eldsjälen som är ordförande i Mesaicos, plus ungdomstränare och spelare i herrlaget.

Maarten Steinz, Mesaicos LAndhockey

Mesaicos eldsjäl Maarten Steinz på Bergshamra IP. Foto: Tomas Stark

Han spelade landhockey i sitt hemland Holland – där landhockey precis som i många andra länder är en stor sport – innan han flyttade till Bergshamra och började studera på Karolinska Institutet för några år sedan.

”En studentgrej”

För snart tre år sedan startade han och några andra studenter Solna Landhockeyförening Mesaicos. Namnet kommer från ordspråket ”en sund själ i en sund kropp” på latin – mens sana in corporo sano.

Maarten Steinz, Mesaicos LAndhockey

Mesaicos namn kommer från ordspråket ”En sund själ i en sund kropp” på latin. Foto: Tomas Stark

– Det började med studenter, så det där med latin var lite av en studentgrej, förklarar Maarten.

Nära 100 medlemmar

Men Mesaicos nöjde sig inte med att vara ett litet gäng entusiastiska studenter utan började arbeta hårt för att sprida landhockeyns evangelium. I dag har Mesaicos flera lag, varav några ungdomslag, och hoppas på att locka ännu fler barn och ungdomar till Bergshamra IP.

ANNONS

Mesaicos landhockey

Mesaicos har bland annat ett lag med många tjejer i 6–8-årsåldern.

– Vi börjar få en riktigt bra struktur och vi börjar närma oss 100 medlemmar, säger Maarten.

Och det handlar om ”riktig” landhockey som spelas utomhus med elva spelare per lag, inte inomhusvarianten med sex spelare.

Mesaicos landhockey

En av många matcher som spelades under det nystartade Östra Landhockeyförbundets kick off-dag på Bergshamra IP för ett par veckor sedan.

– Landhockey är en fantastisk idrott men i ett land där så många spelar ishockey och innebandy är det svårt. Däremot finns det inte så många utomhuslagsporter i Sverige.

Tuff konkurrens

Konkurrensen från andra mer etablerade sporter är tydlig berättar Maarten.

– Om vi är ute i en skola och visar upp sporten för eleverna så kommer de ofta hem och berättar för föräldrarna att de har testat en rolig sport – innebandy! säger han.

Men trots uppförsbacken har Mesaicos verksamhet alltså vuxit rejält sedan starten. Utöver arbetet i klubben har man dessutom startat ett regionalt förbund igen, Östra landhockeyförbundet, med utöver Mesaicos även Roslagens IF, Nacka Landhockey och Uppsalaklubben HULK.

Regional turnering

I våras spelades en regional turnering, för första gången sedan 1990-talet i Stockholmsregionen, då nära 250 spelare från 6 till 76 år deltog.

Mesaicos landhockey

En av veteranmatcherna som spelades på kick off-dagen på Bergshamra IP.

Och för ett par veckor sedan arrangerade Mesaicos en kick-off-dag för det nystartade förbundet, även då med mängder av deltagare och matcher för allt från 6–8-åringar till veteraner.

– Barn tycker om att spela matcher. Nu ska vi i östra förbundet försöka bygga upp ett lokalt seriesystem till våren nästa år.

SM i helgen

I helgen, 16–17 september, avgörs SM på Heden i Göteborg. Sex herrlag och fem damlag är med, och Mesaicos deltar i både herr- och damturneringen.

Mesaicos landhockey

Mesaicos herrlag spelar SM-slutspel i Göteborg i helgen.

Men Maarten har ännu större mål än SM. Han hoppas att Sverige ska kunna skicka ett slagkraftigt landslag till internationella mästerskap inom en inte alltför avlägsen framtid.

Mesaicos landhockey

Mesaicos damer, i svart och orange, åker också till helgens SM-slutspel i Göteborg.

– Vi får börja på lägsta nivå och försöka jobba oss upp. Längre fram finns drömmen om OS, kanske inom tio år.

Sporten växer igen

För några år sedan var landhockeyn på väg att försvinna helt från den svenska idrottskartan. Antalet spelare halverades från 1995 till 2005. Nu har utvecklingen börjat vända och sporten växer igen, framför allt i Stockholm. Men det finns ett problem – tillgången på planer.

Mesaicos landhockey

Maarten Steinz med några av Mesaicos flickspelare under kick off-dagen på Bergshamra IP.

Landhockeyn har sina rötter på kortklippt naturgräs men spelas i dag främst på konstgräs. Och visserligen ploppar konstgräsplaner upp i strid ström, men de är alla anpassade för fotboll med långa strån som inte fungerar att spela landhockey på.

Behöver kort konstgräs

– Fotbollens konstgräs är både glest och långt. Vi behöver kort gräs och planen måste vara jämn, hård och kompakt. Vår plan i Bergshamra skulle inte vara godkänd för internationella matcher, men det är tillräckligt kort gräs för att det ska funka för oss och vi är jättenöjda med samarbetet vi har med Solna stad, säger Maarten.

Fakta

Permanent OS-sport sedan 1920

Landhockey spelas med klubba och boll och är en av världens äldsta sporter, nära 3 000 år gammal.

Den är väldigt tekniskt krävande då man endast får använda ena sidan av klubban, den flata.

Landhockey är en permanent OS-sport sedan 1920 och spelas i cirka 150 länder.

Sporten spelades från början bara utomhus men finns i dag även inomhus, främst i Europa, och då med sex spelare i stälet för elva.

I Sverige startades ett riktigt seriesystem för första gången 1979.

Landhockeyn har haft svårt att konkurrera med andra sporter i Sverige. I dag är den etablerad i tre områden – Stockholmsregionen, Göteborgsregionen och Skåne.

Mesaicos startades för snart tre år sedan av ett gäng studenter i Bergshamra och är en av landets yngsta klubbar. I dag har Mesaicos nästan 100 medlemmar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.