Landslagsstjärna vänder hem till Alvik Basket

Martina Stålvant har spelat 49 A-landskamper.
Martina Stålvant har spelat 49 A-landskamper.
En av Sveriges bästa basketspelare – med internationella erfarenheter, SM-guld och landslagsspel – väljer att komma tillbaka dit allt en gång började. 28-åriga Martina Stålvant återvänder hem till Alvik Basket inför kommande säsong.

– Vi får in en spelare med oerhörd erfarenhet från spel både på hemmaplan och internationellt. Hon vet vad som krävs för att vara framgångsrik. Inte bara hur man vinner utan också hur man beter sig som professionell spelare för att nå den yttersta nivån. Jag är oerhört glad att hon valt att skriva på, inte minst för Klaras (Klara Lundquist) skull. Martina kommer vara en perfekt förebild för Klara, där de kommer kunna variera Point guard/Shooting guard. Och att Martina också kommer från Alvik – det kommer inspirera många unga spelare i klubben, säger Alvik Baskets coach Jurgita Kausaite.

Har vunnit fyra SM-guld

176 centimeter långa Martina Stålvant är kanske den mest framgångsrika damspelaren från Alvik genom alla tider. Hon har spelat i Euroleague med Brno och i Eurocup med Gran Canaria, Ruzumberok, 08 Stockholm, Luleå Basket och Udominate Basket.

Hon har spelat 250 matcher i Basketligan dam vilket har resulterat i fyra SM-guld, med 08 Stockholm (2007,2010) och Northland/Luleå (2015, 2016). Hon har blivit utsedd till finalseriens MVP och blev förra säsongen utsedd till Årets försvarare i Basketligan dam. Martina Stålvant har dessutom spelat 119 landskamper med det svenska landslaget varav 49 A-landskamper med EM-slutspel på meritlistan.

”Det kommer att bli nostalgiskt”

De senaste fyra säsongerna har Martina Stålvant varit en av de dominerande spelarna i Basketligan dam tack vare hennes uppoffrande spel, försvar, attacker mot korgen och skott utifrån. Nu väljer hon alltså att återvända till moderklubben Alvik.

– Jag har alltid vetat och velat komma hem och avsluta min karriär i Alvik. Jag förstod inte hur jag kom upp i åldern så snabbt, men det känns verkligen som att det är dags. Jag stod och velade ett tag mellan Alvik och Europa. Men när jag väl bestämde mig kändes det 100 procent rätt att komma hem. Jag har många minnen från när jag var yngre. Utan att låta allt för blödig har jag känslan av att det kommer att bli nostalgiskt när det är dags att dra på sig linnet, säger Martina Stålvant.

Bidrar med erfarenhet

Hon hoppas tillföra mycket, bland annat i form av sin rutin.

– Jag har samlat på mig en del erfarenhet genom åren och kan förhoppningsvis hjälpa till med det som behövs. Det kan handla om allt ifrån att ta ansvar i försvaret, kommunikation, ta snabba beslut i avgörande lägen som kanske inte är bekvämt för alla. När jag vet vad som förväntas är jag villig att bidra med det.

Martina är optimistisk

Förra säsongen slutade Alvik trea i grundserien efter Luleå och Udominate, och åkte sedan ut i semifinal mot Luleå. Inför kommande säsong, som blir Alvik Baskets fjärde raka i Basketligan dam, är Martina Stålvant optimistisk.

– Ja, jag tror att vi kan göra väldigt bra ifrån oss. Alvik har höga ambitioner utan att sätta press på sina spelare och laget växer för varje säsong som går. Jag har en känsla av att det kommer gå suveränt och att vi samtidigt har roligt på vägen.

Alvik inleder hemma mot Visby Ladies i ligapremiären den 24 september.