Ny hall längst upp på GT Söders måste-lista

GT Söders tränare Vaggo Schjölin ser redan fram emot näsa säsong.
GT Söders tränare Vaggo Schjölin ser redan fram emot näsa säsong.
Ny hemmahall, fler rutinerade spelare och längre träningstider.
Mycket står på GT Söders måste-lista för att avancemanget till handbollens högstaliga inte ska vara förgäves.
– Vi ska inte vara något strykgäng, säger Vaggo Schjölin.

Det har gått en dryg vecka sedan GT Söder spelade säsongens sista match. Nu finns inte längre någon anledning till att prata tyst om framtiden för att inte jinxa dess utgång. Farstalaget vann den damallsvenska handbollsligan med sex poängs marginal till andraplacerade Eslöv och avancerade därmed till högstaligan.

– Vår lagkapten Yasmin Domonji räddade oss från förlust i absoluta slutsekunden från 14 meter. Vi skulle ha knutit ihop säcken tidigare. Men jag förstår tjejerna. Allt var redan klart, säger tränaren Vaggo Schjölin om förra lördagens hemmaderby mot Tyresö som slutade oavgjort.

Lång måste-lista

Vaggo Schjölin var i stort sett den enda som gick in i säsongen med målsättningen om ta klivet upp i Sveriges bästa liga. GT Söder har på många sätt fått jobba i motvind och lättare ser det tyvärr inte ut att bli. I och med avancemanget är det mycket som står på måste-listan. Längst upp står en ny hall.

– I den bästa av världar hade jag velat se att politikerna satsar på ett komplex med gym, handbollshall och bassäng där vi kan träna, spela och bygga upp ungdomsverksamheten. Jag skulle vilja att våra tjejer ska få samma förutsättningar som jag hade under min tid som spelare. Men det är en önskedröm.

Att GT Söder kommer att få spela sin hemmamatcher borta nästa säsong är redan klart. Sköndalshallen är helt enkelt inte godkänd för SHE-matcher. Förhoppningen från föreningens sida är i att i alla fall få spela kvar i söderort. Som det ser ut nu verkar Sjöstadshallen eller Farstahallen stå som närmast alternativ.

– Om staden bygger till en läktare på Sköndalshallen är problemet löst. Marken finns och det behöver inte kosta mycket pengar. Det är inget stort projekt,säger Vaggo Schjölin.

Mer rutin i truppen

Förutom en ny hemmaplan behöver truppen förstärkas med rutin. Grundinställningen är att bygga vidare på den som finns i dag men för att hänga kvar i högstaligan krävs minst tre nya spelare och en målvakt tror Vaggo Schjölin.

– Det finns ingen anledning att humla. Tjejerna har gjort det bra men det kommer att krävas en helt annan kvalitet och inställning nästa säsong. Då behöver vi fylla på med fler spelare med erfarenhet. Vi ska inte bli något strykgäng.

Sköndalshallen är inte godkänd att spela i. GT Söder kommer därför att få spela sina hemmamatcher borta nästa säsong.

Fler spelare kostar och en högre kvalitet kräver bättre träningsmöjligheter. Avancemanget blir många sätt en dyr historia för föreningen. Men huvudtränaren är inte orolig.

– Jag vet att sponsorgruppen jobbar stenhårt för att vi ska få ihop allt ekonomiskt och det ser lovande ut. Vi behöver inte få allting serverat på silverfat. Någonstans handlar det om att gilla läget och motbevisa politikerna. Rent handbollsmässigt ser jag redan fram emot att dra igång igen. Jag blir så rastlös av att vara ledig.

Staden letar efter lösning på hallfrågan

Fakta

Måste-listan

  • Ny hemmahall

Kravet på en godkänd hall är 600 läktarplatser, varav 400 sittplatser. En spelyta på 40×20 meter och fem centimeter tjocka gula kantlinjer. Utöver finns krav på ljusstyrkan, säkerheten, den tekniska utrustningen och bredbandsuppkoppling.

  • Tre nya etablerade spelare plus en målvakt

Tanken är att bygga vidare på truppen som finns idag. I nuläget finns en målvakt vilket gör att målvaktsfrågan är prioriterad.

  • Fler sponsorer

Föreningen behöver öka sin budget med omkring 400 000 kronor. Dels för att kunna ge mer ersättning till spelarna.

  • Fler volontärer

Bland annat till att klistra dekaler på golvet, föra statistik, vara matchvärdar och ta hand om eventuella sponsorer och tv-sändningar.

Källa: GT Söder