Längtar efter att få vakta vinnarhålen

Gillis Bryngelsson, Peter Ekman, Claes Stefansson, Christina Bryngelsson och Stefan Petrusson ser fram emot att arbeta som hålvärdar under Nordea Masters.
Gillis Bryngelsson, Peter Ekman, Claes Stefansson, Christina Bryngelsson och Stefan Petrusson ser fram emot att arbeta som hålvärdar under Nordea Masters.
Bro Bålsta Golfklubb har hedersuppdraget att sköta hål 17 och 18 – ”Victory Valley” – under Nordea Masters på grannbanan Bro Hof.

50 frivilliga behövdes, Stefan Petrusson fick med 62.

Bro Hof Stadium Course två omtalade sluthål är öde sånär som på ett sällskap på väg mellan hål 17 och 18. Läktarna, publikkullen längs 18:e fairway och VIP-logerna är tomma och en handfull Bro Bålsta GK-medlemmar kan stående på 18:e green posera med hål 17:s ögreen i bakgrunden.

Med start på torsdag ska tiotusentals åskådare in i denna ”golfkittel”.

Ansvaret för att det ska råda andäktig tystnad kommer att ligga på Bro Bålstas medlemmar. Med hjälp av skyltar med texterna ”quiet please” och ”no cameras”.

Innan banan var byggd höll Björn Örås, grundare och ägare, en presskonferens där han liknade sin arenavision vid gladiatorspel på Colosseum i Rom.

– Det var lätt att få medlemmar att ställa upp, säger Stefan Petrusson, huvudansvarig för Bro Bålstas 62 volontärer. Så många tackade ja att vi även har några som ska gå med resultattavlor.

Vanligen är arrangörsklubben hålvärd i Victory Valley, men i år saknade Bro Hof möjlighet och frågan gick till grannklubben.

– Vi har tidigare ansvarat för ordningen på driving rangen. Det här är större, tycker Petrusson.

I Victory Valley är det tänkt att agnar ska sållas från vetet. Det sker inför jättepublik på läktaren och jättekullen intill.

– Det är väl lite mot tidens anda att ställa upp frivilligt. Folk frågar vad man får i ersättning och fattar inte att man gör det för att det är roligt, säger Peter Ekman.

Christina Bryngelsson påminner om att 500 BBGK:are jobbade när Annika Sörestam 2006 förlade en tävling till hemmabanan.

– Vi har fin klubbgemenskap, tillägger hon.

Vad kommer egentligen an på hålvärdar mer än att skapa lugn i publikhavet när golfaren ska slå?

– Publiken ställer alla möjliga frågor. Vi ska vara tillmötesgående och svara på det vi kan. Hålla rent och snyggt.

Blir det tjafs på läktaren, extempelvis om någon överserverad stimmar, tar ordningsvakter hand om det.

– Vi har inga befogenheter att vara ordningsvakter. Tur är det, säger Claes Stefansson.

På insidan av sin keps har han en autograf av Thongchai Jaidee, en av Thailands bästa golfare, som bevis på bonusen av att komma spelarna nära. Han fick den på rangen i fjol, ”utan att vara påstridig”. Hålvärdarna ska inte ta plats utan bereda andrum för spelarna.

– Visst är det häftigt att komma så nära. Man blir inspirerad av att se hur de slår. Även se att de är mänskliga, slår dåliga slag, säger Christina Bryngelsson.

Fyra dagars Nordea Masters-arbete tycks inte annat än roligt. Stefan Petrusson tror att han kunde ha fått ihop 100 medlemmar om tävlingsledningen så önskat.

– Jag har tackat nej till några, det var lite jobbigt.

Fakta

Mycket vatten att plumsa i

Hål 17 på Bro Hof är ett par 3-hål med 126–150 meter till flaggan. Träffytan är en 26 meter bred och 21 meter lång green på en ö omgärdad av vatten (BBGK har folk bakom green med uppgift att signalera om bollar plumsar i).

Hål 18 är ett par 4-hål, på cirka 378 meter. Spelas längs med vatten hela vägen, och green börjar vid vattenkanten.

Publiken kan följa spelet på de två avslutande hålen oavsett plats i ”kitteln”.