Languedoc ska ta Kristian till OS i Rio

Languedoc och Kristian von Krusenstierna gillar varandra. Förhoppningen är att dressyrekipaget får tävla i OS i Rio. <a href="https://business.facebook.com/mittihuddinge/?ref=bookmarks&business_id=525342880997222">Här kan du se kortfilmen om de båda vännerna.</a>
Languedoc och Kristian von Krusenstierna gillar varandra. Förhoppningen är att dressyrekipaget får tävla i OS i Rio. <a href="https://business.facebook.com/mittihuddinge/?ref=bookmarks&business_id=525342880997222">Här kan du se kortfilmen om de båda vännerna.</a>
Kristian von Krusenstierna har i flera år tävlat med hingsten Biggles i dressyr på internationell toppnivå.

Nu är det nya hästkrafter som gäller. Den 38-årige Huddingebon satsar mot OS i sadeln på Languedoc.

Kristian von Krusenstierna ser lätt stressad ut när han i snabb takt går från hemmet i Ågesta gård till stallet som bara ligger ett stenkast bort.

– Min son Viktor vill åka traktor en kvart varje dag, även i dag trots att han är lite förkyld. Min fru Linda och vår andra son Oliver är också sjuka. Själv börjar jag känna mig krasslig men har absolut inte tid att bli sjuk.

Kristian von Krusenstierna behöver träna och tävla på heltid. Den 38-årige Huddingebon och hästen Languedoc måste bli ett samspelt dressyrekipage och placera sig högt i kommande Grand Prix-tävlingar för att för att komma med till OS i Rio de Janeiro.

– Om ett par veckor ska vi tävla i en GP-tävling i Verona i Italien.

I dagsläget konkurrerar 15 svenska ryttare om fem OS-platser. Världsstjärnorna Tinne Vilhelmson-Silfvén och Patrik Kittel är givna. Kampen om de tre övriga biljetterna är öppen.

Kristian von Krusenstierna tror att han har en bra chans att klara det. Han har tidigare varit OS-reserv. Taktiken är klar.

– Jag tävlar bara utomhus internationellt i vinter. Då får domarna se mig och Languedoc och kommer ihåg mig till nästa tävling, och det kan ge mer poäng. De flesta andra svenskarna tävlar inomhus fram till april.

Framför allt är det viktigt att domarna kollar in vad Languedoc kan prestera. Den 13-årige valacken är färsk i dessa kvalificerade sammanhang.

I drygt fem år har Kristian von Krusenstierna tävlat med hingsten Biggles.

– Domarna har sett oss i så många år och varit så där med att dela ut poäng. Därför ville jag byta häst.

Sista framträdandet med Biggles var i november i fjol i Sweden International horse show inför storpublik i Friends arena.

– Det var bra läge för ett avslut. När publiken fick veta att det var vår sista tävling tillsammans blev det stående ovationer. Jag blev rörd och fick tårar i ögonen. Men var sak har sin tid och nu är det Languedoc som gäller.

Biggles tävlar vidare med ny ryttare. Languedoc, som kallas Dokki, kom till Ågesta gård för tre år sedan. Ägare är ett svenskt par som gärna ville se vad deras ögonsten kunde uträtta i ny miljö. Dokki hade tävlat på lägre nivå i Tyskland.

– Han har blomstrat hos mig. Alla ryttare ger olika signaler till hästen, och i Tyskland var det hunsa och peka med hela handen. Jag tror på mer samarbete mellan häst och ryttare.

Kolla in kortfilmen med Kristian von Krusenstierna här.

Fakta

Familjen bor på Ågesta gård

Namn: Kristian von Krusenstierna.

Ålder: 38 år.

Bor: På Ågesta gård med hustrun Linda och barnen Viktor, 4 år, och Oliver, fyra månader.

Aktuell: Dressyrryttare som satsar hårt på att bli uttagen till OS i Rio de Janeiro med nya tävlingshästen Languedoc.