ANNONS

Så lurade Lasse Björn Jerring på OS-bronset

Lasse Björn tillsammans med sonsonen Douglas Murray, 2008.
Lasse Björn tillsammans med sonsonen Douglas Murray, 2008.
Hockeylegendaren Lasse Björn fyllde 85 år i fredags. Hans tröja nummer 12 är helig i Djurgården och får inte bäras av någon annan spelare.
ANNONS

Lasse Björn växte upp i Traneberg och numera bor på Stora Essingen. Han räknas till en av Sveriges bästa ishockeybackar genom tiderna. Han tog nio SM-guld med Djurgården mellan 1950 och 1963.
– Det är väl alltid så att det första är det roligaste. Vi vann ju guld redan första året som jag var upp i a-laget, säsongen 1949/50. Vi var inte direkt favoriter det året men vi slog Mora i finalen och blev svenska mästare i alla fall. På den här tiden så hade man en målvakt, tre backar och två kedjor. Rolle Stoltz hade ännu inte börjat i Djurgården så oftast spelade jag bredvid en duktig back som heter Hans Stelius. Sedan vann vi SM-guld inte mindre än sex år i rad mellan åren 1958 och 1963 vilket måste vara en svår bedrift att upprepa, berättade Lasse Björn för Djurgården hockeys hemsida när han fyllde 80 år.

Tog OS-brons 1952
Han gjorde även rejäla avtryck i Tre Kronor. Han mäktade med två VM-guld, två VM-brons och ett OS-brons i Oslo 1952.
– Vi spelade mot Tjeckoslovakien i sista matchen och när det närmade sig slutet av matchen så stod det 3-3 vilket innebar att tjeckerna skulle bli bronsmedaljörer. Den som skulle dela ut medaljerna var Sven Jerring som jobbade på radion här i Sverige. Han stack i väg när det stod 3-3 i tron om att tjeckerna vara klara bronsmedaljörer. Men vi lyckades vända i slutsekunderna och vinna med 5-3 vilket innebar att vi vann bronset. Men det visste inte Jerring om. När vi kom till prisutdelningen så ropade Jerring upp bronsmedaljörerna Tjeckoslovakien men han blev väldigt överraskade när det var vi som klev fram för att ta emot medaljerna, säger han till Djurgården hockeys hemsida.

Tröjan hissad i taket
Den 16 februari hyllade Djurgården Lasse Björn genom att hissa upp hans tröja nummer 12 i taket på Hovet och i Globen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.