Laurells OS-motståndare – The silent assassin

Boxaren Anna Laurell Nash ger sig in i OS-hetluften på söndag kväll.
Boxaren Anna Laurell Nash ger sig in i OS-hetluften på söndag kväll.
Anna Laurell sparrar hemma på IF Linnéa Boxning inför avresan till Rio-OS.
Anna Laurell sparrar hemma på IF Linnéa Boxning inför avresan till Rio-OS.
Boxaren Anna Laurell Nash gör entré i Rio-OS på söndag kväll. Solnabon har fått en tuff lottning och ställs i sin första match mot VM-bronsmedaljören Savannah Marshall.

Drömmen om en OS-medalj krossades i London 2012. Sveriges främsta damboxare genom tiderna föll för OS-åldersstrecket och lade av. Men så höjdes åldersgränsen till 40 år, Anna Laurell gjorde comeback och kvalade in till OS i Rio, 36 år fyllda.

– Jag har fått en chans till, sa en överlycklig Anna Laurell Nash till Lokaltidningen Mitt i tidigare i sommar.

Konkurrenterna gör bäst i att se upp. 75-kilosboxaren är bättre än någonsin.

– Jag är mycket starkare och har bättre kondition än för tio år sedan och vet precis hur min kropp fungerar. Jag hoppas att jag kommer hem med medalj. Jag känner mig redo för det, sa Anna Laurell Nash.

Boxningsveteranen gör sin första OS-match på söndag och har fått en tuff lottning. För motståndet står VM-bronsmedaljören Savannah Marshall från England, en blyg men stenhård 25-åring som i brittisk press går under smeknamnet ”The silent assassin”, den tysta mördaren.

Marshall tog Englands första VM-guld på damsidan 2012 och är den enda boxaren någonsin som besegrat den regerande världs- och olympiamästarinnan Claressa Shields, USA.

Amerikanskan är också med i Rio, men har lottats till den andra slutspelshalvan.

Om Anna Laurell vinner åttondelsfinalen väntar ännu tuffare motstånd i form av Nouchka Fontijn, en holländska som har 7-0 i matcher på svenskan.

Förhoppningen är att Laurell har hittat tillbaka till fornstora dagars form. Åren 2001-2007 vann hon två VM-guld och tre EM-guld.

Åttondelsfinalen sänds live på Viasat och på TV3 på söndag kväll. Matchen startar klockan 22.15.

Fakta

Premiär för proffsboxare i OS

Under OS i Rio är det första gången som proffsboxare får delta i en olympisk boxningsturnering.

Damerna tävlar i tre viktklasser; 51 kilo, 60 kilo och 75 kilo.

Boxarna kan vinna sina matcher på knockout, teknisk knockout, samt efter domaravgörande på poäng. Boxarna lottas in i ett slutspel, där förlust betyder eliminering och vinst betyder avancemang i turneringen, med final som sista anhalt.

Det finns inga bronsmatcher. Bronsmedaljer delas till ut de två utslagna boxarna från semifinalerna i respektive viktklass.

Källa: Viasat