Laziz Sharifovs helvete är över

Laziz Sharifov får stanna i Sverige och kan fortsätta jobba som tränare och proffsboxare.
Laziz Sharifov får stanna i Sverige och kan fortsätta jobba som tränare och proffsboxare.
Laziz Sharifov.
Laziz Sharifov.
Laziz Sharifov.
Laziz Sharifov.
Migrationsverkets beslut att utvisa Laziz Sharifov till Kazakstan är upphävt.
– Jag är överlycklig, säger den 22-årige boxaren från Brandbergen.

– Alla här gillar dig!

En liten kille som är på nybörjarträning i Haninge boxningsklubbs lokal i Brandbergen kommer fram till Laziz Sharifov och ger honom en kram.

Sharifov är populär tränare på klubben. Men hans framtid var länge högst osäker. Migrationsverket hade beslutat att 22-åringen skulle utvisas till Kazakstan. Detta beslut överklagades till migrationsdomstolen.

Förra måndagen kom så beskedet. Domstolen kör över migrationsverket och beviljar Laziz Sharifov nytt uppehålls- och arbetstillstånd.

Omtumlande samtal

Migrationsverket menade att Haninge BK valde att låta en sponsor sköta löneutbetalningen till Sharifov. Detta skulle vara otillåtet. Men domstolen menar att utvisningsbeslutet saknar lagstöd.

– Jag fick ett samtal från min advokat, säger Laziz Sharifov. Hon var jätteglad och berättade att jag får stanna i Sverige.

Det tog ett litet tag för honom att ta in nyheten.

– Jag var inte förberedd och det var en massa tankar som kom. Först undrade jag om detta kunde vara sant, men när det sjönk in blev jag överlycklig och ville ringa alla och berätta!

Var deprimerad

Lika glad som Laziz Sharifov är nu, lika nedstämd har han varit sedan det senaste utvisningsbeslutet kom i februari 2017.

– Jag var deprimerad men har ändå orkat tack vare stöd och hjälp av nära och kära. Även tränarna här på klubben (Vido Ratkovic och Ove Lundby) har hela tiden stöttat mig.

Uppehållstillståndet gäller fram till och med den 17 januari 2020. I förlängningen hoppas Laziz Sharifov på permanent uppehållstillstånd.

Tre segrar som proffs

Nu kan Sharifov koncentrera sig på tränarjobbet och även på sig egen karriär som proffsboxare där han har tre raka segrar.

Det har varit en lång kamp för att få stanna i Sverige och Brandbergen. Som 13-åring kom han med familjen till Sverige. Här har han vistats sedan dess med undantag för sex månader i skiftet 2013/2014 då han var utvisad till Kazakstan.

– Min familj fick permanent uppehållstillstånd 2014, och nu kan jag äntligen känna att det är stor chans även för mig.

 

 

Fakta

Har nära till jobbet i Brandbergen

Namn: Laziz Sharifov.

Ålder: 22 år.

Bor: I Brandbergen med mamma, tre bröder, samt snart pappa.

Aktuell: Får stanna i Sverige sedan utvisningsbeslutet upphävts av migrationsdomstolen.

Yrke: Tränare på Haninge boxningsklubb och proffsboxare.