Liberalerna tar strid för läktare

Fullsatt på läktaren i Jakobsbergs simhall under Tyr Knattecup i februari.
Fullsatt på läktaren i Jakobsbergs simhall under Tyr Knattecup i februari.
Nikoletta Jozsa (L) tar strid för en läktare i den nya simhallen. Det är inte okej att kommunen bara satsar på fasta läktare i sporthallar som företrädesvis används av pojkar och män, menar hon.
Nikoletta Jozsa (L) tar strid för en läktare i den nya simhallen. Det är inte okej att kommunen bara satsar på fasta läktare i sporthallar som företrädesvis används av pojkar och män, menar hon.
Järfälla Simsällskap får stöd av Liberalerna. En permanent läktare måste in i den nya simhallen. Så länge byggnaden inte är på plats kan man omförhandla, menar gruppledaren Nikoletta Jozsa.

Järfälla simsällskap bjöd nyligen in kommunen och Tagehus/Medley, som ska bygga och driva den nya simhallen i Jakobsberg, till ett möte.

Enligt Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden var det ett konstruktivt möte.

– Just nu tittar vi på möjligheterna att skapa fler åskådarplatser vid 25-meterstävlingar genom mobila läktarlösningar. Där man alltså övertäcker ena halvan av bassängen med en läktare som går att lyfta av och sätta dit, säger Mika Metso.

Järfälla Simsällskap gör tummen ner. En mobil läktarlösning är inte intressant.

– Det måste finnas en permanent läktare i hallen. En vanlig kväll sitter massor av föräldrar och tittar på sina barn, säger ordföranden Bengt Lidh.

Den nya simhallen har dessutom andra stora brister, den saknar bland anant uppvärmnings- och samlingsytor för barn- och ungdomsgrupper.

– Den är helt enkelt inte ett bra alternativ, men kommunen lyssnar inte på oss experter, säger Bengt Lidh.

Järfälla simsällskap ser två möjliga lösningar.

Antingen ändrar man ritningarna och trycker in en större, permanent läktare i den nya simhallen eller så överlåter kommunen den gamla simhallen till Medley och bygger ihop den med den nya.

Medley skulle kunna utnyttja övervåningen i den gamla simhallen till de planerade gruppträningsaktiviteterna. Samtidigt som utrymmet på övervåningen i den nya simhallen kan användas till att bygga en läktare.

Enligt Järfälla Simsällskap är det bassängen i den gamla hallen som är utdömd, inte själva byggnaden.

– Vi fick ingen direkt respons av Tageshus på mötet. Nu är det upp till kommunen att sätta press. Det skulle bli en win-win-situation för alla, säger Bengt Lidh.

Mika Metso avsäger sig ansvaret för utformningen av den nya simhallen och poängterar att beslutet att slopa en permanent läktare faktiskt togs av alliansen för tre år sedan.

– Just nu håller man på och gjuter för fullt. Att då riva upp och börja om på nytt är inte aktuellt. Det skulle bli väldigt dyrt och försena den nya simhallen med fem-tio år, säger han

Nu får Järfälla Simsällskap stöd av oppositionspartiet Liberalerna.

Trots att L ingick i den allians som klubbade simhallen 2013, har man internt alltid förespråkat en permanent läktare

– Det tycker vi fortfarande att det ska vara. Det är inte rimligt att minska antalet läktarplatser i en kommun som kommer att ha mer än 100 000 invånare inom tio år, säger gruppledaren Nikoletta Jozsa.

Frågan är inte minst viktig ur ett jämställdhetsperspektiv, tycker partiet.

– När kommunen bygger sporthallar och ishallar som mest används av pojkar och män gör man det med fasta läktarplatser, men när det handlar om simning som är en kvinnodominerad sport, så gör man det icke. Det är inte okej, säger hon.

Men enligt S är det för sent att backa?

– Om kommunen kan omförhandla med Veddestabron så kan man göra det med simhallen. Det viktigaste är att det blir bra i slutändan, säger Nikoletta Jozsa.

Hon kommer att ta upp frågan när kommunfullmäktige sammanträder på Vasaplatsen i kväll klockan 18.30.

Då kommer även medlemmar i Järfälla simsällskap vara på plats.