ANNONS

Lidingöloppsbanan finns snart på nätet

Malin Ewerlöf, Jens Österström med kameran och Gustaf Brusewitz filmar Lidingöloppets bana. Resultatet ska kunna ses på Google street view.
Malin Ewerlöf, Jens Österström med kameran och Gustaf Brusewitz filmar Lidingöloppets bana. Resultatet ska kunna ses på Google street view.
Snart kan du ta dig igenom Lidingöloppets 30 kilometer utan att springa en enda meter.

Terrängbanan filmas meter för meter med en panoramakamera för att läggas ut på Google street view.
ANNONS

Löparlegendaren Malin Ewerlöf drar på sig den 18 kilo tunga utrustningen och går några steg uppför Grönstabacken. I ryggsäcken finns en så kallad Google street view trekker.

Det är en panoramakamera med 15 linser riktade åt alla håll, även bakåt. Den tar stillbilder varannan sekund. Trekkern filmar i 360 grader. Bilderna sammanfogas sedan för att ge en verklig bild av banan.

Lidingöloppet blir den första löpartävlingen i världen som får hela banan dokumenterad.

Man ska kunna sitta hemma framför datorn och se varje meter av banan, från starten vid Koltorps gärde till målgången vid Grönsta gärde. Det är bara att logga in på Google street view och klicka sig fram längs de 30 kilometerna.

– Det här är suveränt, det är framtiden, säger Malin som själv sprungit Lidingöloppet många gånger.

Det är givetvis inte meningen att man ska sitta som en soffpotatis framför datorn och klara loppet utan att bli svettig.

Huvudsyftet är att deltagare i Lidingöloppet som inte är så bekanta med banan ska kunna förbereda sig genom att se filmen.

– Det är viktigt både mentalt och fysiskt, säger Malin Ewerlöf. Många blir chockade av de många jobbiga backarna när de springer Lidingöloppet för första gången. Om de först ser filmen vet de vad som väntar, blir peppade, och kan bättre disponera loppet.

Google street view lanserades i USA 2007. Då packades datorer och kameror in i en stadsjeep och så dokumenterade man helt enkelt hur vägar ser ut.

ANNONS

Googles senaste trekkerkamera kan ta bilder där bilar inte kommer fram.

– Vi filmar och dokumenterar otillgängliga områden som Grand Canyon och Galapagos, säger Gustaf Brusewitz som är informationschef för Google Sverige. Man går med kameran, i franska alperna använde vi snöskoter, och i Venedig gondol. Vi går även under vattenytan och har precis filmat Loch Ness. Nej, vi såg inte odjuret.

I Sverige har Google bland annat filmat Kungs­leden och Kalmar slott.

– Lidingöloppet känns spännande, säger Brusewitz. Intresset för långlopp är ju stort i Sverige.

Lidingöloppet hoppas att filmen ska locka ännu flera deltagare.

– Nu filmar vi 30-kilometersloppet, men ska också dokumentera de kortare loppen och vårt mountainbike-lopp, säger projektledaren Jessica Lindén.

Intresserade från hela världen ges nu möjlighet att klicka sig fram i Lidingöloppet.

– I fjol hade vi löpare från 38 nationer, och tack vare filmen hoppas vi på ännu fler, säger Lindén.

Man kan givetvis gå in och kolla banan när som helst. Malin Ewerlöf pekar på en bonuseffekt.

– De som klarat loppet kan visa banan för sina anhöriga och säga ”den här backen klarade jag”!