Lidingös Lovisa Grant siktar på medalj i JVM

Stilstudie av Lovisa Grant i en slalomtävling i Idre i början av februari. 20-åringen åker nu till JVM i Sotji och hoppas på medalj i storslalom som är hennes bästa gren.
Stilstudie av Lovisa Grant i en slalomtävling i Idre i början av februari. 20-åringen åker nu till JVM i Sotji och hoppas på medalj i storslalom som är hennes bästa gren.
Lovisa Grant är i sitt livs form. 20-åringen åker till alpina junior-VM i ryska OS-staden Sotji för att ta medalj i favoritgrenen storslalom, allra helst guld.

Pernilla Wiberg började åka skidor i postbacken hemma i Norrköping. Anja Pärson for i knatteåren nedför Ingemarbacken i Tärnaby. Båda blev bäst i världen.

För Lovisa Grant var det Ekholmsnäsbacken på Lidingö som gällde från början. Hon bor på Djurgården och det var den närmaste backen. 20-åringen från IFK Lidingö har ännu inte nått samma framgångar som Wiberg och Pärson, men hon satsar stenhårt på att nå toppen.

Nu åker Lovisa till ryska skidanläggningen Rosa Khutor i bergen sex mil nordost om staden Sotji för att tävla i junior-VM. Tävlingarna avgörs i samma backar som användes under vinter-OS 2014.

– Jag vet att jag tillhör de främsta. Gör jag rätt så kan det bli medalj i storslalom som är min favoritgren, säger Lovisa Grant.

Till och med guld?

– Ja, jag fick svaret i Bulgarien.

Hon syftar på förra veckans insats i Europacupen i Borovets.

– Jag körde fantastiskt bra storslalom i första åket och låg fyra. Det blev några missar i andra åket och jag slutade på tionde plats. Jag vet att jag är i bra form.

Konkurrensen i Europacupen är stenhård. Lovisa Grant är fortfarande junior och tävlar mot seniorer varav flera även kör i Världscupen.

Lovisa är rankad femma i världen i storslalom i sin ålder. I slalom och fartgrenarna ligger hon inte på samma höga nivå.

– Jag har inte rätta tajmingen i slalom och behöver hitta självförtroendet. Jag har testat att åka störtlopp och har nyligen börjat tävla i super-G. Att storslalom är min favoritgren beror på att det går fort och händer mycket samtidigt som harmonin finns där i åkningen.

Efter att Lovisa Grant avslutat studierna på skidgymnasiet i Järpen har det blivit skidåkning på heltid.

– Jag började säsongen i slutet av augusti och tävlar till mitten av maj. Jag älskar att åka skidor och tävla under press, jag utmanar mig själv varje dag.

Tröttnar du aldrig?

– Absolut, och då säger jag till mig själv att det räcker för ett tag. Då gör jag något helt annat, det kan bli golf eller så passar jag på att umgås med familj och vänner.

Lovisa Grant har ett späckat schema även efter junior-VM. Hon ska fortsätta att plocka poäng i Europacupen som har final i spanska orten La Molina i mitten av mars. Även svenska och norska mästerskapet finns på programmet.

Det finns också en möjlighet att Lovisa Grant får mäta krafterna med de stora tjejerna i Världscupen.

– Vi får väl se om jag blir uttagen. Min förhoppning är i alla fall att tävla i Världscupen inom några år, säger hon.

Fakta

Gillar golf och matlagning

Namn: Lovisa Grant.

Ålder: 20 år.

Bor: I villa på Djurgården med mamma Maria och pappa Johan.

Aktuell: Tävlar i alpina junior-VM som inleds på lördag i ryska OS-staden Sotji. Lovisa tävlar i storslalom där hon är ett medaljhopp, och kör även slalom och mixad lagtävling i parallellslalom.

Klubb: IFK Lidingö Slalomklubb.

Gillar: Att spela golf (12 i handicap). ”Och jag gillar att laga mat. En favorit är sashimisallad, den går inte att misslyckas med!”