ANNONS

Ligan hägrar när örnarna lyfter igen

Publiken har återvänt till Eagles matcher i Brännkyrkahallen. Här hyllas laget – som denna säsong för första gången kan titulera sig bäst i Stockholm – efter segern mot 08:orna.
Publiken har återvänt till Eagles matcher i Brännkyrkahallen. Här hyllas laget – som denna säsong för första gången kan titulera sig bäst i Stockholm – efter segern mot 08:orna.
Debutsäsongen i ligan slutade med en kraschlandning. Stockholm Eagles kastades ner i ­ettan av basketförbundet. Nu är man på väg att ta sig upp igen. Men förbundet har åter sista ordet.
ANNONS

– Nu ska det inte finnas en chans för dem att säga nej till oss. I fjol flyttades vi ner på grund av en skuld på 17 000 kronor medan andra ligaklubbar hade skulder på flera hundra tusen, säger Eagles ordförande Goran Popov.

Han behåller lugnet, men det märks att han ännu är upp-rörd över förbundsbeslutet att slänga ut både Eagles och 08 Stockholm ur ligan.

– Vi funderade på att göra rättssak av det, men tänkte sedan att äh, vi spelar ett år i ettan igen, vinner den och går upp.

Och det är precis vad man nu är på väg att göra. En redan stark trupp har förstärkts ytterligare med stjärnor som Rudy Mbemba och Andrew Mitchell.

– Andrew kontrollerar spelet, styr rytmen, och betyder mycket med sin erfarenhet. Vi har inte förlorat en match sedan han kom hit, säger Goran Popov.

Egentligen har Stockholm Eagles ett ligalag på planen redan nu, menar han.

– Det har varit vår idé från början – att alltid ha ett lag som är bättre än den ­serie vi spelar i.

Det har Eagles lyckats med, bortsett från förra säsongen. Man åkte visserligen inte ur ligan på sportsliga grunder, men laget vann endast 7 av 33 matcher.

– Vi tog in bra spelare då också, men fel spelare. Det var ett stjärnlag, men alla trivdes inte ihop. Det har vi lärt oss till nästa gång.

ANNONS

För målet är att ännu en gång plocka ihop ett lag med tunga namn. Goran Popov berättar att han ständigt jobbar med sponsorer för att klubben ska få de resurser man vill ha.

– På sikt vill vi ut i Europa, säger han.

Som klubbens talesman har Popov alltid stuckit ut hakan, ända sedan starten i division 2 för över fem år sedan. Och att Eagles inte fungerar på samma sätt som en klassisk svensk idrottsförening hymlar han inte med.

– Vi har aldrig varit en föreningsklubb på det sättet, med en massa mammor och pappor som springer runt.

Ett starkt stöd hemma i Brännkyrkahallen har man hur som helst, även om det minskade en aning när det gick som sämst i ­ligan och även i inledningen av årets säsong.

– Ja, då hade vi bara omkring 200 åskådare ibland, men sedan har det blivit mer och mer och de sista två tre matcherna har vi haft fullt, säger Goran Popov.

Liksom de sportsliga målen är även de publikmässiga ambitionerna högtflygande. Goran Popov ser för sig hur Eagles så småningom kan fylla Globen lika väl som Brännkyrkahallen.

– Det gäller bara att göra ett bra arrangemang. Varför skulle det gå med fotboll och hockey men inte med basket? Basketen växer i hela Stockholm. Intresset finns.

Fakta

Blev bäst i stan på fem år

2007: Bildas, som White Eagles, av företagare och basket­entusiaster med serbiska rötter.

2008/09: Får dispens att börja i division 2, och vinner.

2009/10: Blir 2:a i norra ettan och 3:a i Final Four (slutspel).

2010/11: Byter namn till Stockholm Eagles. Vinner norra basket­ettan och sedan Final Four.

2011/12: Vinner norra basket­ettan och Final Four. Ansöker om och beviljas uppflyttning i ligan.

2012/13: 10:e plats i ligan. Flyttas ner i ettan av basketförbundet.

2013/14: Vann norra basket­ettan och ser ut att även ta hem även superettan. Är bäst i stan.

ANNONS