ANNONS

Inget ligaspel för AIK:s herrar nästa säsong

AIK Basket
AIK:s herrar tar emot publikens jubel efter en seger mot Djurgården hemma i Solnahallen.
Det blir inget spel i basketligan för AIK:s herrar nästa säsong. Det står klart sedan Svenska Basketförbundet i helgen fastställde vilka lag som får spela i förbundsserierna Basketligan herr och Basketligan herr säsongen 2017/2018.
ANNONS

Det är förbundets tävlingsutskott som har behandlat ansökningarna om spel i ligan och efter dialog med föreningarna lämnat ett beslutsunderlag till förbundsstyrelsen.

Alla föreningar som har ansökt har varit sportsligt kvalificerade – AIK i kraft av segrare i Superettan förra säsongen – men förbundet gör också en bedömning av varje förening ekonomiskt och organisatoriskt för att se om de tros kunna genomföra en säsong i högsta serien.

Inte mogna att ta steget upp

– Vi har sett i tidigare fall , både i vår sport och i andra sporter, vilken skada det gör om en förening inte klarar att slutföra en säsong, säger Basketförbundets ordförande Mats Carlsson.

I prövningen visade det sig att AIK, liksom Djurgården som slutade tvåa i Superettan bakom AIK, inte var mogna att ta steget upp.

”Vi håller med förbundet”

– Både vi och föreningarna själva kom till slutsatsen att de behöver bygga organisation och ekonomi innan de kliver upp, säger Mats Carlsson.

Franco Zanetti, tillförordnad klubbdirektör i AIK Basket, instämmer.

– Ja, vi håller med förbundet. Vi har haft en enorm expansion och inte hunnit med riktigt när det gäller organisationen och det ekonomiska.

Superettan ny nationell serie

Nu väntar i stället spel i Superettan – en ny nationell serie som ska hålla högre kvalitet än Basketettan och fungera som en bättre språngbräda för lag med ligaambitioner – för AIK:s herrar nästa säsong.

Och ligaambitioner har AIK.

ANNONS

– Ja, med största sannolikhet tar vi steget upp i ligan efter nästa säsong, och på lång sikt är målet fortfarande att bli en av de dominerande basketföreningarna i Sverige, säger Franco Zanetti.

AIK:s damer ska spela i ligan

Malbas som har spelat i Basketligan de senaste två åren flyttas ner till Superettan av förbundet, vilket gör att Basketligan herr endast har åtta lag nästa säsong.

Basketligan dam har tio lag kommande säsong och där är AIK, som vann kvalet i ettan, ett av lagen.

Lagen för herrarnas Superettan är ännu inte fastställda, men det står redan klart att både AIK och Djurgården tar en plats där.