Lilla Älta är trea i Sverige

Älta IF är en av landets bästa konståkningsklubbar. Men begränsade halltider bromsar utvecklingen.

– Vi måste hela tiden säga nej till åkare, säger tränaren Marie Olsson.

– Bra! Gör lotsen också! Stå färdig! Tryck på höger!

Det är träning i Älta ishall och Marie Olsson överröstar högtalarnas popmusik när hon manar på Linnea Wallin.

Till helgen ska adepten tävla i SM i Växjö i U15-klassen. I många andra klubbar hade hon därmed varit klubbens givna stjärna. Men Älta IF har inte mindre åtta åkare som har kvalificerat sig till mästerskapet.

Yngst av dem är Smilla Szalkai, 11. Hon började med konståkning för fyra och ett halvt år sedan och har tillhört Älta IF i 18 månader.

– Det är en bra klubb som satsar, här tränar jag sex dagar i veckan.

Årets SM blir hennes första.

– Jag har varit för liten tidigare. Det är kul med stora tävlingar, det känns lite spännande och ovant.

Trots att hon är två år yngre än de flesta motståndarna i U13-klassen hävdar hon sig. Hon vann elitserietävlingen hemma i Ältahallen i mitten av november och upprepade bedriften i Lund förra helgen. Därmed toppar hon elitserietabellen.

– Det är kul att möta dem som är äldre, det blir mer motstånd. Målet i SM är att göra två felfria program och se hur långt det räcker.

Klubbkompisen Johanna Wick, 19, är betydligt mer erfaren. Även hon har en bra höst bakom sig med tre segrar och en andraplats i elitserien.

– Alla landslagsåkare har ju inte varit med eftersom de tävlar en del internationellt, men jag har slagit några av dem.

Hon gör sitt tionde SM, sitt sista som junior.

Som bäst har hon blivit tvåa, både på ungdoms-SM och på nordiska ungdomsmästerskapen.

– SM är årets höjdpunkt och det vore väldigt häftigt att vinna. Målet är att slå personbästa.

Ett annat mål är att knipa en landslagsplats. För att nå dit räcker det inte med framskjutna placeringar i elitserien och på SM, hon måste dessutom klara två trippelhopp.

– Jag jobbar med trippel Salchow och trippel Toeloop, det går framåt sakta men säkert. Jag tränar mycket bålstyrka och spänst för att klara det.

Vad betyder det att ni är så många Ältaåkare på SM?

– Det är jättekul, vi är som en liten familj som stöttar varandra väldigt bra. Det brukar automatiskt ge medvind.

Utöver de åtta SM-åkarna har ytterligare tre tävlat i elitserien i år. Marie Olsson är väldigt nöjd med att ha så många elitåkare, men ser också nackdelar.

– Egentligen har vi för lite istider för att ha så många elitserieåkare. Vi får hela tiden säga nej till åkare som vill komma hit. Kommunen kunde prioritera och ge oss mer istider eftersom vi är enda elit­laget på is i kommunen, vi tillhör ju toppen i Sverige. Men det är alltid större med killidrott som ishockey.

Lars Berglund (M), ordförande i fritidsnämnden, poängterar att Nacka med sina fem rinkar tillhör de ishallstätaste i länet.

– Ingen är nöjd, både konståkningen och hockeyn vill ha mer. Om det är en elitsatsning som är väldigt hög så är frågan för var gränsen går för kommunen. Vi kan inte upplåta en hel hall kvällstid för två, tre åkare när det står 30 andra ungdomar som vill in – om det sedan handlar om hockey eller konståkning. Då kanske man får man gå till hallarna på dagtid och försöka kombinera satsningen med studier eller arbete eller hur man nu gör.

Johanna Wick gör sitt tionde SM i helgen, klubbkompisen Smilla Szalkai sitt första.

Kommunen kunde ge oss mer istider. Vi är enda elitlaget på is i kommunen. Men det är alltid större med kill-idrott som ishockey.marie olsson tränare, älta if