Linda Haglund är död

Linda Haglund har avlidit.
Linda Haglund har avlidit.
Linda Haglund avled på lördagen på Södersjukhuset, uppger hennes familj. Den förra sprinterstjärnan blev 59 år.

Hon växte upp i Tyresö och bodde de sista åren i Haninge.

I lördags avled Linda Haglund på Södersjukhuset i sviterna av cancer och en propp i lungan. Hon blev 59 år gammal.

Linda Haglund är känd som den bästa sprintern någonsin på damsidan i Sverige. På en lång meritlista finns tolv SM-guld på 100 och 200 meter, distanserna där hon fortfarande har de svenska rekorden. Internationellt har Linda Haglund ett guld och fyra silver på olika EM, och en fjärdeplats på 100 meter i OS i Moskva 1980.

Linda Haglund och familjen flyttade till Tyresö när hon var 12 år. Hon började på Hanvikens skola, och där fanns en gympafröken vid namn Astrid som snabbt upptäckte vilken sprintertalang den nya eleven var.

Astrid övertalade Linda att gå till Trollbäckens IP för att prova på. Linda visste att hon kunde springa snabbt.

– Men jag satt kvar på läktaren och vågade inte fram. De andra verkade så avancerade och hade spikskor, berättade Linda Haglund för Lokaltidningen Mitt i vid ett intervjutillfälle.

Men så småningom tog hon mod till sig. På första tävlingen för Hanvikens SK vann Linda allt och satte flera klubbrekord. Linda Haglund blev sedan hedersmedlem i Hanvikens SK.

Linda Haglund arbetade en tid som idrottslärare i Hanvikens skola.

– Jag minns att hon lät oss springa många intervaller, säger Robert Thoms som var elev till Haglund när han gick i trean och fyran.

Thoms sitter numera i HSK:s styrelse.

– På senare år kom hon ibland till Trollbäckens IP med elever från skolan i Haninge där hon senast jobbade. Hon lärde barnen att allt inte behöver vara så märkvärdigt för att man ska komma någonstans. Hon hade själv sprungit på kolstybb och blivit världstopp.

På senare år syntes Linda Haglund åter i rampljuset som deltagare i tv-succéerna ”Mästarnas Mästare” och ”Let’s Dance”.