Linéll på linjen vill döda streckdansen

Caperiotumbas försvarsgeneral och lagkapten, Jesper Linéll (i blå tröja), tar inga chanser inför morgondagens match. Det är bara vinst gom gäller.
Caperiotumbas försvarsgeneral och lagkapten, Jesper Linéll (i blå tröja), tar inga chanser inför morgondagens match. Det är bara vinst gom gäller.
Upp. Ner. Och upp över strecket igen – oavsett hur det går i sista omgången. Så har den senaste tiden sett ut för Caperiotumba.

Att Hammarby nekas elitlicens ändrar helt förutsättningarna inför avslutningen.

Jublet efter derbysegern mot Hammarby fastnade i halsen när Bajen besegrade H43 med stora siffror i onsdags. Caperiotumba var åter på sistaplats, under nedflyttningsstrecket, och piskade att besegra topplaget Ystad i morgon för att ha en chans att nå kvalserien om en plats i nästa års elitserie.

Men redan dagen därpå ändrades läget på nytt då liganämnden gav Hammarby förhandsbesked att klubben inte får elitlicens nästa säsong eftersom man inte lyckats uppnå ett tillräckligt bra ekonomiskt resultat. Det innebär att elitseriens två bottenlag byter plats om Caperiotumba kommer sist. Morgondagens match mot Ystad skulle därmed vara betydelselös.

– Det är lite parodi att det blir så här, att de ger ett besked innan sista omgången. Men för oss är det bara dumt att tänka att vi är klara. Vi måste satsa allt för att ta två poäng, för säkerhets skull, säger ­Oskar Westlund, herransvarig i Caperiotumba.

Det tycks vara rätt inställning, för definitivt besked om Hammarbys elitlicens kommer först efter att sista omgången är spelad. Och Hammarby har inte gett upp hoppet om att få in en miljon kronor som saknas till på onsdag då liganämnden lämnar över sitt beslut till handbollsförbundet.

– En miljon är stora pengar och det behövs något slags mirakel, men vi ska göra vad vi kan och kämpa in i det sista, säger Sören Storm, ekonomiansvarig i Hammarby handboll.

Full satsning mot Ystad i morgon alltså, för att knipa de två poäng som skulle kunna ge dem en plats i kvalserien av egen kraft – oavhängigt liganämndens beslut. I den poängjakten är det en klar fördel att de får spela i sin riktiga hemmahall, Idrottshuset, för blott andra gången denna säsong.

– Ja, att spela i Tumba är en jättefördel för oss. Vi tränar i hallen, känner oss trygga där. Dessutom är det jobbigt för motståndarna att komma dit. Hallen är inte så flashig. Det blir lite Åshöjden som slåss mot de välbetalda stjärnorna, säger Caperiotumbas lagkapten Jesper Linéll.

Båda lagen lär ge allt eftersom Ystad tampas om andraplatsen i elitserien.

– Det gäller att hitta rätt sinnesstämning. Vi får inte bli för taggade, säger Jesper Linéll som utöver rollen som lagkapten även har en viktig funktion i defensiven.

– Det är Jesper som styr skutan. Han har en central roll i försvaret, säger Caperiotumbas tränare Mats Kardell.

Jesper är medveten om att nyckeln till seger är en stark defensiv.

– Ystad har bra försvar och bra målvakt. Det är inget lag man gör 35 mål på precis.

En fördel för Caperiotumba är att Ystad saknar sin smarte mittnia Sebastian Seifert.

– De andra i Ystad spelar inte så finurligt. De är stora och tunga och kör mer rakt på. Det tror jag passar oss. Vi är själva ganska stora, säger Jesper, själv 196 centimeter lång.

Lyckas Caperiotumba åter kravla sig förbi Hammarby, av egen kraft eller med hjälp av liganämnden, väntar kvalserien med tio matcher mot HK Aranäs och H43 från elitserien och allsvenskans lag 2–4 från allsvenskan.

Fakta

Bor i Bajenland

Namn: Jesper Linéll.

Ålder: 25 år.

Bor: Hammarby sjöstad.

Yrke: Idrottslärare.

Son till: Ingemar Linéll, före detta elitspelare och förbundskapten för herrlandslaget.

Position: Linjespelare.

Aktuell: Viktig som försvarsgeneral när Caperiotumba möter Ystads IF i morgon.