Linus på linjen nära att ta klivet uppåt

Linus Lindeberg klistrar bollen. Den unge målvaktens storspel mellan stolparna har starkt bidragit till att Hanvikens SK nu står med ena benet i fotbollstrean.
Linus Lindeberg klistrar bollen. Den unge målvaktens storspel mellan stolparna har starkt bidragit till att Hanvikens SK nu står med ena benet i fotbollstrean.
Hanvikens SK är nära division 3.

En anledning till framgångarna är att laget har flera fotbollsspelare med meriter från högre divisioner. En annan orsak är den blott 18-årige målvakten Linus Lindeberg som gjort stor succé.

På lördag kan Hanvikens SK vara klart för fotbollstrean. Om det blir seger i toppmötet hemma på Trollbäckens IP mot Hägerstens SK är saken klar, då har HSK vunnit serien.

I praktiken bör det dock räcka med oavgjort. När två omgångar återstår har HSK tre poängs marginal ner till Hägersten och en överlägsen målskillnad.

– Det känns jättebra och jag tror att vi klarar det, säger målvakten Linus Lindeberg. Men vi ska inte ta ut något i förskott. Hägersten är ett duktigt lag och deras spelare är säkert väldigt taggade.

Hägersten har dessutom kvar jumbon Rönninge/Salem i sista omgången i division 4 södra. Där kan det bli målkalas.

Hanviken var definitivt taggat i lördagens bortamöte mot just detta Rönninge/Salem. Linus Lindeberg höll nollan och HSK vann med hela 9–0 (5–0). Jonathan Avernäs gjorde sex av målen.

– Det var bra med en storseger om serien kommer att avgöras på målskillnad. Själv hade jag knappt något att göra och vårt försvar spelade säkert.

Blott 18-årige Linus Lindeberg har gjort en kanonsäsong och stått alla matcher utom en då han var sjuk. Moderklubben är Hanviken, och till denna säsong kom han tillbaka hem igen.

– Jag har spelat i pojk- och juniorallsvenskan med BP, Tyresö FF, AFC Athletic och i fjol med Vasalund. Jag ville spela seniorfotboll och Hanviken är ett bra steg i karriären. Jag hade hört talas om att laget gjorde en seriös satsning på att gå upp.

Lindeberg säger att han fått anpassa sin spelstil till seniorfotboll.

– Ja, här är det mycket långbollar. Hanviken är nästan det enda spelande laget i serien. Jag och backlinjen har bra kommunikation under matcherna vilket är viktigt. Ibland skriker jag om de tappar markeringen, eller så skriker de till mig om jag är felplacerad.

Att HSK kunnat styra och ställa i många matcher beror delvis på rutin. Tre spelare har meriter från allsvenskan eller superettan.

Innermittfältaren Mattias Östberg har ett förflutet som mittback i Djurgården. Forwarden och lagkaptenen Richard Jansson har spelat i högsta serien med Ljungskile. Christopher Lundin har spelat med Sirius i superettan, men har missat de senaste omgångarna på grund av axelskada.

– Christopher är annars en av seriens bästa anfallare, säger HSK-tränaren Fredrik Svedebäck.

Svedebäck vill lika lite som Linus Lindeberg ta ut seriesegern i förskott, men visst tror han att det går vägen,

Räcker dagens lag till i trean?

– Vi blir i alla fall ingen strykpojke, säger Svedebäck. Men om vi ska slåss i toppen behöver vi några nyförvärv.

Fakta

Målvakten i Chelsea är en förebild

Namn: Linus Lindeberg.

Ålder: 18 år.

Bor: Villa i centrala Trollbäcken med mamma Maria, pappa Niclas och lillebror Fabian.

Aktuell: Mycket talangfull fotbollsmålvakt som är på god väg till division 3 med Hanvikens SK.

Pluggar: Tredje året på Fredrika Bremergymnasiets fotbollslinje.

Förebild: Thibaut Courtois, målvakt i Chelsea och belgiska landslaget. ”Han är en duktig, modern målvakt”.