Lirare från söderort vann guld i konstnärs-VM

konstnärslandslaget
Det svenska laget efter finalsegern mot Iran.
Sverige vann guld efter ett straffdrama i finalen mot värdnationen när fotbolls-VM för konstnärer nyligen avgjordes på Kish i Iran. I det blågula laget fanns bland andra Niklas Bjärnström från Hökarängen, Daniel Blanco från Skarpnäck och Niklas Kristiansen från Bandhagen.

– Vi spelade som det riktiga svenska fotbollslandslaget – utan stjärnor men med en grupp dedikerade till att ha kul och vinna och få ut maximalt ur gruppen. Ett klassiskt Svenskt koncept som är underbart och framgångsrikt! säger Hökarängsbon Niklas ”Kludden” Bjärnström, en av de mest rutinerade i den svenska truppen.

Tre ”proffs” i varje lag

Han är bildkonstnär, men i laget fanns olika slags artister – i vid bemärkelse – så som arkitekter och musiker. Dessutom fick varje nation krydda truppen med ”proffs”, alltså spelare som tog plats i laget tack vare fotbollsmeriter snarare än konstnärliga prestationer.
– Och den möjligheten utnyttjade alla lag fullt ut. Iran hade med en spelare som spelat med Persepolis i deras högstaliga och en otrolig målvakt som har gjort 71 A-landskamper. Japan, Ungern och Turkiet hade också med spelare som spelat i deras högstaligor tidigare, säger Niklas Bjärnström.

Mats Rubarth har varit med tidigare

En av ”proffsen” i det svenska laget var Bandhagenbon Niklas Kristiansen som till vardags är målvakt i Stockholm Futsal. Söderorts tredje bidrag till laget var Daniel Blanco från Skarpnäck. Han har spelat i division 2 som högst, och är även futsalspelare i högsta serien med Falcao. Dessutom är han trummis i bandet the Green Ark.
Och det är naturligtvis idealiskt – att hitta riktigt duktiga fotbollsspelare som kan kvala in i laget som konstnär/artist. Musikern Mats Rubarth som har spelat allsvensk fotboll med bland annat AIK var med för ett par år sedan och drog då även med sig en annan ex-AIK:are, Daniel Tjernström, på proffskvoten. I år fanns det dock inga kända profiler i det svenska laget.

Dogge missade VM – fick inte visum

– Dogge Doggelito har varit med tidigare och skulle ha varit med i år också, men han hade mindre än ett halvårs giltighetstid på sitt pass så han fick inte visum, säger Niklas Bjärnström.

konstnärslandslaget

Fotbolls-VM för konstnärer är en välgörenhetsturnering som arrangerades för fjärde gången, alla åren i Iran. 2015 vann Rumänien, 2016 Iran, 2017 Brasilien, och 2018 Sverige. Initiativtagare bakom det svenska laget är Farvash Rashavi från Hägersten och tränare är Abbas Rashavi från Haninge. Foto: Privat

Nu gick det alltså bra ändå. VM spelades på ön Kish, ett frihandelsområde i Persiska viken som av New York Times har klassats som en av de tio vackraste öarna i världen, och Sverige inledde med att besegra Turkiet med 3–1.

Fick hjälp av Turkiet och nådde semi

I andra gruppspelsmatchen mötte man Iran med den omutlige målvakten, och föll med 0–2. Därefter blev det 1–1 mot Japan och Sverige såg ut att missa semifinal.
– Ja, vi trodde det  ar respass, men så gick Turkiet och vann över Japan och vi nådde semi, säger Niklas Bjärnström.
Semifinalen mot Armenien, som slagit ut både Holland och Tyskland i sin grupp, spelades i 30-gradig värme på en naturgräsplan som flugits in från fastlandets Shiraz.

Finalavgörande på straffar

– En tuff, intensiv och härlig match som slutade med 1–0 vinst för oss, säger Niklas Bjärnström.
Sverige var i VM-final och där väntade ett nytt möte mot Iran. Efter 1–1 vid full tid och en mållös förlängning var det dags för straffavgörande, bäst av tre. Sverige hade ledningen med 2–1 inför den sista av sex ordinarie straffar.
– Tiden står stilla. Vi håller om varandra och en av Irans många stjärnor stegar fram. Skottet svävar mot nättaket men stiger upp och tar i ribban. Bollen flyger iväg upp i det blå. VM-guld till Sverige? Det är minnen för livet, säger Niklas Bjärnström.

Niklas Bjärnström

Niklas Bjärnström med guldmedalj och VM-pokal. Foto: privat

Rutin en faktor bakom guldet

Förklaringen till framgången var delvis truppens erfarenhet, tror Niklas Bjärnström.
– Vi kom trea 2016 och fyra i fjol. Nu var vi tillbaka med lite mer ordning. Vi hade koll på värmen och skötte både vatten och kost. Vi var lite mer rutinerade helt enkelt. Och så gynnades vi kanske lite av att vi spelade på naturgräs i år, säger han.

Niklas avslutade spelarkarriären i fjol

Niklas Bjärnström spelade i pojkallsvenskan med Spårvägen som ung, och sedan i division 3. I dag är han lagledare i Västerhaninge IF i division 4 och tränar med laget, men spelar inga matcher.

– I fjol gick jag ner från 104 till 88 kilo och gick in och satte två mål i Stockholm Cup, men sedan avslutade jag min karriär. Jag är snart 40 år, de andra är för snabba, säger han.

Skulle ha ställt ut oljetavlor i Iran

Målandet har han dock inte slutat med. Han har haft tre utställningar på nu nedlagda galleriet Konstiga Fönstret i Hökarängen och skulle ha ställt ut i hotellets lobby i Iran.

Niklas Bjärnströms tavlor

Några av tavlorna som Niklas Bjärnström skulle ha ställt ut på hotellet. De var borta i nära tre veckor, men finns nu åter hemma hos Niklas i Hökarängen.

– Men mitt bagage med bland annat tre oljetavlor kom bort i Istanbul, så det blev inget. Väskan fick jag hem i går, efter nästan tre veckor. I Iran hade jag bara handbagaget, men jag hade i alla fall lagt både dojor och benskydd där så det gick bra!