ANNONS

Lissel landslagsdebuterar i Finland

David Lissel mitt i ett kast.
David Lissel mitt i ett kast.
David Lissel.
David Lissel.
Han föredrar grekisk-romersk stil men när David Lissel i helgen landslagsdebuterar i Helsinki cup är det i brottningens fristil.

– Jag är nog lite bättre i fristil, säger han.
ANNONS

Det var ingen praktskräll när brottaren David Lissel under sommarens SM-vecka i Sundsvall tog fristilsbrons i 69 kilo. David har i flera år beskrivit som en jättetalang taktiskt och tekniskt. Framförallt i grekisk-romersk brottning.

– Eftersom vi i perioder har tränat mycket fristil har många av klubbens yngre brottare blivit väldigt allsidiga, säger Marko Engman, tränare i Väsby BK. David är mycket bra i båda stilarna.

USM-bronset var Davids första mästerskapsmedalj. Det har gått några månader sedan dess, riktigt nöjd är han fortfarande inte. I allra första matchen förlorade han på ett grepp som är otillåtet i ungdomsbrottning. Om domarna uppfattat det hade han sluppit gå på ”förlorarsidan” fram till bronsmatchen.

– Jag vann alla mina matcher utom första. Hade jag inte förlorat den hade jag kanske gått finalmatch om guldet. Och guld var mitt mål.

Sedan USM-bronset har David Lissel börjat på brottargymnasiet i Arboga. Där varvas brottningens stilar.

– Oavsett stil handlar det om att få motståndaren på rygg. Det är upp till eleverna att välja, vi lär ut båda. Vi har flickor på gymnasiet och de tävlar bara i fristil, säger Jonas Lagerkvist, tränare på RIG Arboga.

David är öppen för variationen det inebär att mixa stilarna i träning och tävling. Förra året togs han ut till ett träningsläger med U-landslaget i grekisk-romerskt. Nästa helg kryddas landslagssamlingen dessutom med tuffa matcher i Finland.

– Jag satsar mer på grekisk-romersk och tycker att det är roligare. Men jag är nog lite bättre i fristil.

– Det känns jättestort att bli uttagen och tävla för Sverige, fortsätter han. Jag har haft det som mål i flera år. Som det känns är jag i bra form.

ANNONS

Han tränade tre fyra kvällar i veckan i Väsby BK. På skolan blir det mer, i stort varje kväll plus ett par morgonpass i veckan. Han valde byggprogrammet och det finns inte på gymnasiet i Arboga. Dagligen pendlar han till gymnasieskolan i Köping.

– Det tar en halvtimme enkel resa. När vi har morgonträning blir jag skjutsad till skolan, annars är det buss som gäller. Jag trivs.

Det kan man tro när det framgår att internatlivet innehåller serverad frukost och kvällsmat.

Du slipper matlagning helt?

– Om vi stannar på helgerna får vi ordna det själva. Jag åker oftast hem till Väsby, säger han och skrattar. Annars får vi lära oss att ta eget ansvar. Gå upp i tid på mornarna, sköta läxor, städa och sådant.

Fakta

Gillar tacos och oxfilé

David Lissel

Ålder: 17 år.

Bor: Hammarby, Upplands Väsby och på internat i Arboga.

Studier: Byggprogram i Köping.

Viktklass: Har sedan USM gått upp i vikt och väger 73 kg, vilket innebär att han efter årsskiftet ska tävla i 74 kg i junior-SM.

Musik: Rock och house.

Intressen: Vara med kompisar. Tv-spel

Favoritmat. Tacos. Oxfilé med potatisgratäng och bearnaisesås.

Aktuell: Landslagsdebuterar i Helsinki cup i helgen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.