Min lokala hjälte

Ljus framtid – och ännu en tröjfärg

Anton Wiklundh spelar i sin fjärde klubbtröja i Sollentuna.
Anton Wiklundh spelar i sin fjärde klubbtröja i Sollentuna.
Anton Wiklundh, 26, har spelat i Sollentuna hela fotbollskarriären. Ändå byter han i år klubbfärg för fjärde gången.

Han är en del i sammanslagningen som i år blivit en av Sveriges största fotbollsklubbar: Sollentuna FK.

Anton Wiklundh började spela fotboll i Edsbergs IF som femåring.

– Pappa jobbade i klubben och tog med mig tidigt.

Senare gick Anton Wiklundh till grannklubben Turebergs IF. 2006 slogs klubben samman med hans moderklubb och Kärrdals IF och bildade Sollentuna United.

Vid årsskiftet var det dags att byta klubbfärg igen när Sollentuna United gick samman med Sollentuna Fotboll IF, en klubb som i sin tur var en sammanslagning av IFK Sollentuna och Helenelunds IK Fotboll.

I praktiken har Anton Wiklundh och övriga herrspelare även under försäsongen spelat i Sollentuna Uniteds vita tröjor. Men i träningsmatchen mot Värmdö IF på Norrvikens IP i förra veckan var Sollentuna FK:s nya helsvarta dräkter klara.

– Vi vann ju den matchen (2–1) så det var inget fel på den tröjan. Annars kan ju folk bli lite vidskepliga om vi hade fått stryk i första matchen i den nya dräkten.

Var det ovant att spela i den nya klubbfärgen?

– Nej, faktiskt inte. Innan matchen var det någon som undrade om det skulle bli ovant, men jag kände inte av det alls. Vårt andra­ställ har ju varit svart tidigare och på träningar spelar vi ju hela tiden med olika färger på västarna så det går snabbt att ställa om.

Hur märks det klubben är ny?

– Det är många duktiga spelare i ungdomsleden som får komma upp och rotationsträna med oss i representationslaget. Det har väl varit den största skillnaden.

Rent praktiskt innebär sammanslagningen för herrseniorerna att klubben har ett lag i division 6: Sollentuna FK, och ett lag i division 2: Sollentuna FF.

Enligt tränaren Mike Lindström är strukturen kring division 2-laget i stort sett intakt. Men till en början såg de ekonomiska förutsättningarna ut att förändras.

– Styrelsen har beslutat att en större del av pengarna ska gå till ungdomsverksamheten, men vi har lyckats lösa budgetfrågorna med hjälp av externa sponsorer.

Just ungdomssatsningen ser han positivt på.

– Den gör att vi kan få in fler egna talanger i laget. Daniel Thulin från division 6-laget och Anton Johanson från det pojkallsvenska laget har redan varit med på vårt träningsläger. Det finns gott om talanger vilket gör att Sollentunas framtid ser ljus ut.

Förhoppningen är att segerraden i den nya klubbfärgen håller i sig.

– Målet i år är självklart att gå upp i division 1. Det blir tufft men nu har vi den bästa truppen vi haft under de sex, sju åren jag har varit i laget, säger Anton Wiklundh.

Fakta

Seriepremiär på Norrviken i helgen

Sollentuna FK bildades vid årsskiftet och är en av landets största fotbollsklubbar med över 3 000 medlemmar.

Herrlaget spelar i år i division 2 norra Svealand, så gör även lokalkonkurrenten Rotebro IS FF.

Sollentuna spelar seriepremiär på söndag klockan 16.00 på Norrvikens IP mot Syrianska IF Kerburan. (Rotebro inleder borta mot Huddinge IF på Källbrinks IP på lördag klockan 15.00.)