Lokal löparfest firar 30 år den 10 juni

Österåkersmilen
Full rulle vid starten i Österåkersmilen.
Den 10 juni är det dags för Österåkersmilen som i år avgörs för 30 gången. Uppemot 1 000 löpare deltar, påhejade av tusentals åskådare.
– Det blir en riktig folkfest i Åkersberga, säger tävlingsledaren Håkan Dahlbäck.

Då Orienteringsklubben Österåker ordnade det första loppet 1988 var tanken att skapa ett lokalt motionslopp.

– Det var ett himla drag kring löpning då, precis som i dag. Vi hade ofta 7–800 milenlöpare under de första åren, säger Håkan Dahlbäck.

Österåkersmilen

Håkan Dahlbeck, tävlingsledare i Österåkersmilen, trea från vänster, tillsammans med tre kolleger i tävlingsledningen.

På den tiden sprang han själv, men de senaste åren har han varit engagerad i tävlingsledningen, där han tog vid efter sin pappa Yngve Persson som var tävlingsledare i många år.

Trogna lokala löpare

Den lokala förankringen är fortfarande stark.

– Ja, de lokala löparna är trogna och de flesta av dem har redan anmält sig, även om fint väder kan få en del extra att anmäla sig nära inpå. Elitlöparna anmäler sig ofta samma dag. Vi har haft en hel del duktiga löpare här, säger Håkan Dahlbäck.

Österåkersmilen

Fjolårssegraren Fredrik Uhrbom jagar Anders Kleist vid kanalen.

En av dem är Abraham Adhanom som har banrekordet med tiden 29:35 från 2015. Även landslagsmeriterade Fredrik Uhrbom har varit med flera gånger, och stod överst på prispallen i fjol.

Ny bana från 2009

Från början var banan tio kilometer lång, men sedan 2009 går milloppet två varv på en 5-kilometersbana med start vid Bergavägen och varvning och målgång på torget.

Österåkersmilen

Tusentals åskådare brukar heja fram de totalt cirka 1 000 löpare som deltar i loppet.

– Den nya sträckningen är vackrare och mer publikvänlig, hela torget kommer att vara belamrat med folk. Banan är också kontrollmätt av Friidrottsförbundet så man kan slå sitt rekord på 10 kilometer om man vill, säger Håkan Dahlbäck.

Flera lopp för barn

Utöver milloppet finns Itrimloppet som är ett varv (5 kilometer), Ungdomsfemman (5 kilometer för födda 2001–2005), Ungdomsloppet (2,5 kilometer för födda 2004–2008), Papricaloppet (1 kilometer för barn födda 2009 och senare), och Seniorlunken (2,5 kilometer för seniorer).

Österåkersmilen

Målgång på torget i ett av knatteloppen.

Dessutom avgörs en lagtävling i milloppet, där varje lag ska ha minst fyra deltagare men får bonuspoäng upp till den tionde löparen.

– Den är populär. Många ser till att dra ihop tio löpare för att få maximal bonuspoäng, säger Håkan Dahlbäck.

120 funktionärer

Sedan några år arrangeras loppet av Orienteringsklubben Österåker och friidrottsklubben Åkersberga SK.

– Det har varit ett lyckat samarbete. Det krävs en del förberedelser. Vi brukar ha cirka 1 000 löpare och 4 000–5 000 åskådare. Totalt har vi uppåt 120 funktionärer som arbetar med bland annat säkerhet utmed banan, säger Håkan Dahlbäck.

Tommy och Kennet ger sig aldrig

Två personer, Tommy Malmqvist och Kennet Engström, har sprungit varje lopp hittills. Och båda står på startlinjen även i år – för 30:e gången, berättar Håkan Dahlbäck.

Österåkersmilen

Tommy Mamqvist och Kennet Engström efter målgång i fjol. De har sprungit varje lopp och är med även i år.

– De har kommit så långt att de numera springer tillsammans, säger han.

Gör ni något speciellt i år för att fira att det är 30-årsjubileum.

– Vi har ett bra arrangemang som rullar på som vanligt, men vi kommer att uppmärksamma att vi fyller 30 år och det blir lite överraskningar under tävlingsdagen.

Första start, Papricaloppet, är klockan 14 och sista – milloppet – startar klockan 15.30. Sista anmälningsdag är den 4 juni, men det går att göra efteranmälan på plats den 10 juni.