ANNONS

Berg av snö på löparbanan men inga spår på Krillan

Christer Sjöberg på Kristinebergs IP .
Christer Sjöberg framför de tippade snömassorna på Kristinebergs IP:s löparbana.
Staden har tippat stora mängder snö på Kristinebergs IP, både på löparbanan och bakom läktaren. Men några skidspår blir det inte. Staden saknar resurser att ber ut snön runt fotbollsplanen. Konstigt prioriterat, tycker Hornbergsbon Christer Sjöberg, en av många som skidade på Krillan förra vintern.
ANNONS

– De har ju ändå tippat av stora snömassor här. Då borde de åtminstone kunna köra ut den över rundbanan så att vi på Kungsholmen kan åka skidor här, säger han.

Förra vintern satsade staden på Kristinebergs IP och levererade till och med konstsnö och ordnade spår.

Stadens resurser gick till Östermalm

– Då kunde vi åka redan från nyår, när fotbollsplanen fortfarande var helt grön, och en bra bit in i mars. Det var fullt av folk här, både barn och folk som tränade för Vasaloppet, säger Christer Sjöberg.

Han har hört av sig till idrottsförvaltningen och fått svar av Robert Sköld, chef för avdelningen för idrottsverksamhet. Svaret lyder att staden skulle behöva ”pista ut snödepån” för att få ett ”någorlunda jämnt och vettigt spår” – och det finns det inte resurser till. Detta då staden har satsat resurserna på Stadion och Gärdet där man har ett evenemang som heter ”Alla på snö” där cirka 3 500 barn får prova på skidåkning under fyra veckor på Gärdet, med Stadion som reservarena.

”Det är ju en fråga om hur man prioriterar”

– Nog borde de kunna ta hit en pistmaskin och köra ut snön som tippats här i alla fall. Spåra kan vi göra själva. Det här är ju en idrottsplats, den borde användas tycker jag. Inte resurser säger de, men det är ju en fråga om hur man prioriterar, säger Christer Sjöberg.

Christer Sjöberg på Kristinebergs IP .

Christer Sjöberg på Kristinebergs IP . Snöberget framför läktaren är cirka 100 meter långt och uppemot fem meter högt. Foto: Stefan Källstigen

Han tycker att fördelningen mellan stadsdelarna är skev. Östermalm har alltså skidåkning på Stadion och Gärdet, plus skridsko på Östermalms IP. Söder har skridskoåkning på Zinkensdamms IP och de skridskosugna i Vasastan har Vasaparken.

ANNONS

”På Kungsholmen finns ingenting”

– Men på Kungsholmen finns ingenting. Att åka till Gärdet för att åka skidor, det är ju långt för barn och även för skolklasserna här.

Själv är han pensionär och ska strax sätta sig i bilen och köra ut till Bisslinge golfbana i Rotebro för att åka skidor.

Ett snöberg framför och ett bakom läktaren

– Det är en bra bit. Så det tar en stund, och är inte så bra för miljön heller. Det hade varit bättre om det fanns spår här förstås, säger han och klättrar upp på det cirka 100 meter långa och på sina håll fem meter höga snöberget framför Kristinebergs IP:s läktare.

Christer Sjöberg på Kristinebergs IP .

Snöbergen på Kristinebergs IP blir liggande, i stället för att köras ut på rundbanan. ”Synd för barnen i skolan här intill”, tycker Christer Sjöberg som själv bor bara ett par hundra meter från IP:n. Foto: Stefan Källstigen.

Ett till snöberg, lika avlångt men något mindre, ligger tippat på marken bakom läktaren. Och där ser det alltså ut att bli liggande.

Skrapnsö kräver pistmaskin

– Ja, det är skrapsnö från isar som ligger där så det behövs en pistmaskin för att göra spår av den, och det kommer vi inte att hinna, säger Robert Sköld.

Men i fjol fick ju Krillan till och med konstsnö. Har ni fått mindre budget nu?

– Nja, det var på prov i Kristineberg förra året och vi mäktade inte med det riktigt. Nu fokuserar vi på Stadion och Gärdet, det är där vi har all utrustning och bemanning. Vi kan inte försörja alla stadsdelar med skidspår, i stan får man nog räkna med att det blir lite restid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.