ANNONS

Löpare intar ängar

Olof Hernander är tävlingsledare för gigantiska 25-manna.
Olof Hernander är tävlingsledare för gigantiska 25-manna.
På lördag invaderas ­Rudans friluftsområde av tusentals män, kvinnor och ungdomar.

Det är dags för den gigantiska orienterings­stafetten 25-manna.
ANNONS

Lugnet före stormen råder. Olof Hernander blickar ut över de gröna ängarna där få människor rör sig denna fredagseftermiddag.

På lördag kommer gräset knappt att synas. Rudans övre ängar är då nerlusade av tält, provisoriska byggnader, bajamajor, och framför allt folk.

– 387 klubblag med 25 löpare i varje lag är anmälda. Inklusive ledare och anhöriga räknar vi med att cirka 12 000 personer ska befinna sig här, säger Olof Hernander som är tävlingsledare för 25-manna, den klassiska och enorma orienteringsstafetten.

Han berättar att arrangörsklubbarna Haninge SOK och OK Ravinen vädjat om att folk i möjligaste mån ska ta pendeltåget till ­Haninge. Det blir svårt för bilburna att hitta parkeringsplatser i närheten av tävlingsområdet.

– Vi har ordnat uppställningsplatser för 150 bussar. Kommer man däremot i egen bil finns parkering i Jordbro industriområde, men då väntar en fyra kilometer lång promenad.

25-manna avgörs årligen någonstans i Stockholms län sedan starten 1974. Vart femte år delar Haninge SOK och OK Ravinen på värdskapet. För tio år sedan arrangerades tävlingen på samma plats som i år, och för fem år sedan höll man till på Nytorps ängar i Västerhaninge.

25-manna är en unik stafett ­eftersom lagen måste innehålla såväl ungdomar, som kvinnor och män. De flesta är glada amatörer, men även orienterare från världseliten deltar.

– Det är mixen av deltagare som är så lockande, alla kan vara med. De flesta använder till exempel kompass, medan den yppersta ­eliten är så inne i kartan att de inte använder kompass. De håller högsta tempo nästan hela banan och stannar knappt ens när de stämplar vid kontrollerna.

För att allt ska fungera krävs lång planering, god organisation och många frivilliga krafter. Hela 280 funktionärer finns därför på plats.

ANNONS

– Vi började med planeringen strax före jul förra året, säger Olof Hernander.

Missöden kan ändå inträffa när så många människor är samlade. En potentiell ”katastrof” för­hindrades så sent som förra veckan.

– Vår banläggare upptäckte ett jordgetingbo vid en kontroll där 1 000 löpare ska passera. Getingarna är ilskna och kan jaga folk, men nu är de borta.

Fakta

100 bajamajor ska täcka behovet

25-manna startade 1974. I dag är den en av världens största stafetter, segraren kan titulera sig världens bästa klubb.

Totalt beräknas 12 000 löpare, ledare och anhöriga komma till Rudans övre ängar. De tas emot av 280 funktionärer.

375 klubbtält ska resas.

En hel liten stad byggs upp – som rivs när tävlingen är över. Bland mycket annat ska ett åtta meter högt speakertorn och en nio meter lång bro vid växlingen byggas.

Drygt 100 bajamajor och en 150 meter lång duschanläggning byggs på plats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.