ANNONS

Löparen som helst skyndar långsamt

Att löpningen inte skulle tas på för blodigt allvar markerade Petra tidigare med ett eget motto – ”hellre snygg än snabb” – men i dag vill hon vara både och.
Att löpningen inte skulle tas på för blodigt allvar markerade Petra tidigare med ett eget motto – ”hellre snygg än snabb” – men i dag vill hon vara både och.
Fruktansvärt tråkigt. Så tyckte Petra Månström om löpträning – tills hon lärde sig att ta det lugnare, springa långsamt, eller ibland inte alls. Med boken ”Det är bara att springa” vill hon inspirera andra att sänka kraven och njuta av sin löpning.
ANNONS

– Förut tyckte jag att kompisar som tränade för maraton och berättade om långpass på 30 kilometer var fullständigt galna. Att springa så långt frivilligt!

Det säger Petra Månström som i sommar ska genomföra ett ultralopp på 78 kilometer i de schweiziska alperna. Förvandlingen inleddes 2009. Petra Månström hade tagit på sig uppdraget att för Svenska Dagbladets räkning springa Stockholm Maraton 2010 och blogga om sin träning.

– Jag hörde mig själv säga ja. Det var inte direkt genomtänkt. Jag tänkte nog mer att det skulle vara kul att blogga än att springa.

Tidigare hade Petra aldrig löptränat regelbundet. Andra träningsformer, som simning och aerobics, gillade hon men så fort det handlade om löpning slog hon bakut.

– Jag ville gärna och ett par gånger per år testade jag att springa, men det var alltid lika jobbigt och tråkigt.

Till en början gick det inte mycket bättre 2010. Men nu var hon ju tvungen, det insåg hon. Petra googlade, testade, famlade. Men fortfarande var löpträningen oftast ”förfärlig”. Vändningen kom då hon av en slump träffade en äldre man som kom att bli hennes mentor.

– Jag stötte på honom vid löpbandet på mitt gym, tog mod till mig och hälsade. Han tog sig för pannan när jag berättade om mitt maratonprojekt, men sa samtidigt att ”det fixar du om du tränar rätt”.

Mannen heter Ingmar Ekstrand och är en passionerad löpare sedan över 50 år. Han bodde nära Petra och började hjälpa henne.

– Det var lite som i Karate Kid. Ingmar blev min Mr. Myiagi, jag var hans adept. Han förklarade att jag inte behövde jaga livet ur mig varje pass. Det var tack vare honom jag började gilla löpning.

ANNONS

Och det var tack vare Ingmar som Petra klarade maran. För det gjorde hon. På under fyra timmar dessutom. Uppdraget slutfört. Men vid det laget hade Petra fallit för löpningen, samtidigt som hennes blogg hade vuxit till den mest lästa av Svd:s alla bloggar. Så hon sprang och bloggade vidare.

I dag sprider Petra sin mentors avslappade attityd till löpningen, både i bloggen och nu alltså även i bokform. I ”Det är bara att springa” varvar hon egna berättelser och intervjuer med löpare som Kjell-Erik Ståhl, Evy Palm, Anders Szalkai – och Ingmar Ekstrand.

– Jag hoppas nå både sådana som håller på och springer och sådana som är sugna på att börja.

Fakta

Hög i Holland

Namn: Petra Månström.

Ålder: 37 år.

Bor: Kristineberg.

Bästa löparminne: Amsterdam halvmarathon 2012. ”Jag hade runners high från första steget, slog pers och bara njöt när jag sprang in på stadion.”

Aktuell: Med ”Det är bara att springa” som ges ut 10 mars.

Fakta

Petras egna kom-igång-tips

Våga håll nere farten, strunta fullständigt i om du känner dig långsammast i världen.

Våga vara offentlig, smyg inte utan skriv om din träning i sociala medier och i löparforum eller berätta om dem för dina vänner.

Sätt upp mål, inte jätteambitiösa men ändå utmanande.

Belöna dig själv med nya löparkläder eller något annat du gillar.

Boka en träningsresa, att åka till sol och värme och verkligen ha tid för träning ger mycket inspiration.

ANNONS