Löparfantomen som älskar serier

Drygt 50 serietidningsskulpturer – Batman, Hulken och Stålmannen – hejar på när Patrik Engström tränar. ”Jag har samlat på serier sedan jag var liten”, säger han.
Drygt 50 serietidningsskulpturer – Batman, Hulken och Stålmannen – hejar på när Patrik Engström tränar. ”Jag har samlat på serier sedan jag var liten”, säger han.
Patrik Engström drömde om ett personbästa i sin mors gamla hemland.

Nu kämpar han för att komma tillbaka efter fotskadan för att över huvud taget kunna starta i Tokyo marathon.

Den 26 februari förra året stod Patrik Engström i centrala Tokyo och såg vinnaren Michael Kipyego från Kenya och ytterligare drygt 32 000 maratonlöpare svischa förbi.

– Det var lite frustrerande. Där stod jag i mitt livs form och kunde bara titta på.

Sverigefemman hade laddat för Sevilla marathon som avgjordes en vecka tidigare. Men han kom aldrig till start.

En konflikt mellan det spanska friidrottsförbundet och tävlingsarrangören innebar att elitlöpare riskerade att stängas av från allt tävlande.

– Då hade jag inte fått springa Stockholm marathon, så att starta i Sevilla var inget alternativ. Jag hade förmodligen kunnat hitta ett annat lopp i Europa någon vecka senare men semestern med familjen i Japan var inplanerad som en återhämtningsresa.

Det väser när löparbandet rullar i gång i bottenvåningen i radhuset i Silverdal. Här har Patrik Engström ångat på många mil i vinter.

– I förra veckan sprang jag 13 av 15 mil på band. Bandet är en förutsättning för mig för att kunna träna i den svenska vintern. Speciellt nu när jag kämpar med att komma tillbaka från fotskadan känns det bra med ett jämnt underlag.

Överbelastningsskadan i höger fotled gav sig till känna när han började träna igen i november efter ett par veckors semester i Thailand.

Han tvingades låta löparskorna vila fram till årsskiftet. I stället blev det åtskilliga mil på motionscykeln som står parkerad bredvid löpbandet.

– Cykel är bra för att hålla i gång flåset. Däremot tappar man ganska fort stöttåligheten man får när man tränar löpning. Det var först för någon vecka sedan jag kunde köra för fullt och det är det som gör mig frustrerad.

Han räknar med att kunna träna på för fullt de närmaste veckorna, men sista veckan före Tokyo Marathon blir det till att ta det lugnt, återhämta sig från resan och samla kraft.

Hans mamma är från Japan och eftersom han har släkt och vänner i landet känns loppet speciellt.

– Hade det varit ett lopp i Europa hade jag kastat in handduken för länge sedan, men det här betyder så mycket för mig. Nu har jag försökt tona ner förväntningarna eftersom jag inte vet om jag kommer att kunna starta. Jag kommer att resa dit, känna efter och vänta in i det sista innan jag bestämmer hur jag ska göra.

Fakta

Prenumererar på 20 superhjältar

Namn: Patrik Engström.

Ålder: 35 år.

Bor: Silverdal.

Klubb: FK Studenterna.

Personbästa maraton: 2.23,37.

Hobby: Serietidningar. Prenumererar på 20 olika amerikanska utgåvor av Marvels och DC comics serier om Stålmannen, Batman, Spindelmannen med flera.

Aktuell: Satsar mot Tokyo Marathon som avgörs 24 februari.