Löparmissionärer med växande följe

Charlotte Karlsson, närmast kameran, vann Lidingöloppet 30 km 2011. Här instruerar och deltar hon i ett stegringslopp med Runday.
Charlotte Karlsson, närmast kameran, vann Lidingöloppet 30 km 2011. Här instruerar och deltar hon i ett stegringslopp med Runday.
Cirka 100 löpare kommer till Karlberg varje måndagskväll då Runday kör pass öppna för alla. Det talas om löparboom, men tjejerna bakom Runday är inte nöjda bara för att många sticker ut och joggar.

– Pratar man med vänner och kolleger märker man att många springer, men att få tycker att det är kul. Det är skönt efteråt, att ha det gjort, tycker de. Vi tror att alla kan lära sig att älska själva löpningen också, säger Charlotte Karlsson.

Hon och Lisa Nauclér kläckte idén i april i fjol i samband med Paris Marathon.

– Jag hade länge haft en dröm att starta en löpargrupp. I en taxi i Paris bestämde vi oss för att bara göra det, säger Lisa Nauclér.

Kompisen och löparkollegan Linn Modin hängde på och sedan även Charlottes syster Elisabet Karlsson. Redan några veckor senare, den 9 maj, hölls den första måndagsträningen i Karlberg.

– Vi hade inga förhoppningar, tänkte att möjligen kommer väl 15–20 personer hit. Men det kom 50, säger Lisa Nauclér.

Nyheten om Runday spreds via löparforum och sociala medier. Snart ökade skaran vid Karlbergs slott. I dag är det ofta tresiffrigt.

Så är det när Lokaltidningen Mitt i är med. Några minuter före 18 är det en stor samling av folk i tajts och vindjackor vid flaggstängerna framför Karlbergs slott.

Träningen börjar med en rask promenad till fotbollsplanen bakom slottet och cirka fem minuters joggning som uppvärmning. Därefter turas de fyra tränarna om att leda tekniklopp och visa olika löpskolningsövningar.

Gruppen delas i tre och alla deltagare får välja på cirkelträning med Linn och Elisabet, parintervaller på 1-kilometersslingan med Charlotte eller snabba 800-metersintervaller med Lisa.

Lisa Nauclér förklarar hur passet är utformat och kommer sedan med uppmuntrande rop vid varje varv till dem som valt hennes intervaller på grusbanan runt fotbollsplanen.

Varför gör ni det här – ni har väl egentligen fullt upp med er egen träning?

– Ja, men vi är passionerade löpare med stor kunskap. Och vi vill sprida löparglädjen, säger Lisa Nauclér.

Sedan starten för ett år sedan har Runday inte bara fått fler besökare. Man har också startat företag, med föreläsningar och löpskolning för företag, och en idrottsförening.

– Det kom förfrågningar, både från företag och från folk som ville springa för Runday. Men även om vi har förening och aktiebolag nu så är den här måndagsträningen helig. Den ska vara kvar i sin originalform, gratis och öppen för alla, säger Charlotte Karlsson.