ANNONS

Löparonsdagar på ungdomsgården blev en succé

Löpning Sundbyberg
Johan Storåkers (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, gästsprang senast – i hatt.
Ungdomsgården behöver inte betyda enbart biljard och häng i soffgruppen. Sedan slutet av september deltar cirka 15 ungdomar från Stationen i Ängskolan i Löparonsdagar och springer i uppemot en timme.
ANNONS

– Vi trodde att det skulle bli en liten grupp. Målet var att få med tio ungdomar, men det visade sig att fler ville vara med, säger Sara Alfredsson som är Stockholmsidrottens projektledare i Rissne och Hallonbergen tillsammans med Marino Miskulin.

Sara Alfredsson och Marino Miskulin. Foto Åsa Sommarström

Det startade med en önskan från Thomas Melki, en av ledarna på ungdomsgården, som hade snappat upp att många på gården efterfrågade löpning som ett komplement till boxningsträningen som hålls där varje vecka.

”Inkluderande för alla”

– Och det här stämmer exakt med hur idrotten ska jobba med den nya strategin att vara inkluderande för alla och att hitta en ny syn på träning och tävling. Löparonsdagarna här är för alla, oavsett ambition och prestationsnivå. Och att samarbeta med ungdomsgården i stället för traditionella idrottsföreningar är ett nytt sätt att jobba som gör att vi når fler, säger Sara Alfredsson.
Uppenbarligen tycks idén fungera. En av ungdomarna som hängde på när Löparonsdagarna startade är 16-åriga Masha Farzi, och hon har varit med varje onsdag sedan dess.

”Jag kunde knappt andas”

– Jag har utvecklats jättemycket. Första gången var det väldigt jobbigt, jag kunde knappt andas! Nu går det mycket lättare, säger hon.
Masha Farzi gymmade sedan tidigare, men tränade aldrig kondition. Det har hon börjat med nu.
– Ja, jag har till och med kört lite konditionsträning på gymet, mellan onsdagslöpningarna. Fast det är roligast att springa i grupp. Det är väldigt sköna människor med på onsdagarna, vi har kul och skrattar jättemycket, säger hon.

Målet att få fler i rörelse

Målet på sikt är att de som är med på Löparonsdagarna får upp ögonen för idrott och rörelse, förklarar Sara Alfredsson.
– Kanske vill några till och med börja träna friidrott i en förening, och då finns ju Sundbybergs IK, säger hon medan hon börjar dela ut gula västar till alla ungdomar och ledare som ska delta i dagens löprunda.

Sara Alfredsson delar ut reflexvästar till alla som ska delta i dagens löpträning. Foto Åsa Sommarström

Utöver Sara själv springer även Markus Tiedemann, ledare på ungdomsgården, med.
– Vi har alltid någon ledare från gården med i spåret. Det är därför det här har blivit så bra, säger Sara Alfredsson.
Ytterligare en ledare, ett verkligt löparproffs, tassar med på löprundan. Det är Idris Ibrahim, tidigare elitlöpare som tävlade i landslaget i maraton och vann flera SM-guld i terränglöpning på 1990-talet. I dag är han löparcoach och tränare i bland annat AIK Friidrott.

ANNONS

”Några är lovande”

– Det här är en fantastisk grej, jag vill gärna fortsätta med det i framtiden. Många av ungdomarna här är väldigt duktiga. Jag har hittat några som verkligen är lovande, säger han.

Idris Ibrahim har vunnit SM i terränglöpning flera gånger. Nu är han med på Löparonsdagarna som utgår från ungdomsgården Stationen vid Ängskolan. Foto: Åsa Sommarström

– Men vi vill inte att Idris ska ta med sig ungdomarna härifrån till de klubbar han tränar, då är det bättre att de börjar i Sundbybergs IK, säger Marino Miskulin, halvt på skoj, halvt på allvar.

Samtal efter löpningen

Strax efter klockan 17 är alla redo och hela köpargänget väller ut ur ungdomsgården och joggar norrut utmed Vackra vägen, upp mot Golfängarna.
Efter löprundan samlas löparna på gården och pratar kring olika aktuella ämnen så som miljö- eller kostfrågor. Den här onsdagen är det HBTQ-frågor som tas upp och samtalat leds av Agri Ibrahim som har bjudits in till ungdomsgården.

Agri Ibrahim har bjudits in till Ängskolans gympasal för att leda samtalet – i dag handlar om HBTQ-frågor – som alltid är efter onsdagslöpningen. Foto: Privat

– Utöver löpning var ett forum för samtal också något som både ledare och ungdomar på gården efterfrågade, säger Sara Alfredsson.

Snart flyttar träningen in

Nästa vecka, den 22 november, är det den sista planerade Löparonsdagen, åtminstone utomhus.
– Vi kommer att fortsätta med konditionsträning inomhus i Ängskolans gympasal, samma dag och tid. Förhoppningsvis kan Idris fortsätta som ledare. Annars försöker vi utbilda några av ungdomarna till ledare. Det är också en förhoppning vi har, att få in ungdomar som ledare i idrotten, och vi samarbetar med Idrottsalliansen i Sundbyberg kring det, säger Sara Alfredsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.