Löpcoachens tips inför Lidingöloppet 2017

Anna Hult.
Anna Hult.
"Jag älskar att springa i snö", säger Anna Hult Skoglund som vars eget mål är att genomföra det 50 kilometer långa loppet Höga Kusten Winter Trail i februari.
"Jag älskar att springa i snö", säger Anna Hult Skoglund som vars eget mål är att genomföra det 50 kilometer långa loppet Höga Kusten Winter Trail i februari.
Många löpares dröm är att någon gång springa Lidingö-loppets tremil. Ultralöparen och löpcoachen Anna Hult Skoglund har ställt upp i ett lopp som var fem gånger så långt.

– Jag tycker att det är rimligt att du drar ner på löpträningen för att det är vinter, men lägger du ner den helt så måste du börja från början i april. Det är dumt, säger Anna Hult Skoglund.
Hon rekommenderar alla som har ambitioner att springa Lidingöloppets tremil att träna minst ett pass i veckan under vintern. Det kan med fördel kombineras med någon annan sorts träning.
För nybörjare som inte tränat löpning är det ännu mera angeläget att sätta i gång. Även om det är mer inspirerande att springa på våren, så är det för lång tid att vänta.
– Är du helt på noll. Då är det väldigt sunt att börja träna nu, säger Anna Hult Skoglund.

Att hon blev löpcoach och ultralöpare beror på att hon som ung idrottsintresserad tvingades sluta med basket och friidrott på grund av problem med luftvägarna. Det enda hon kunde göra var att springa i lugnt tempo. Andningsorganen tålde inte för häftig andhämtning.
Under åren växte löparintresset. Till slut vågade hon ställa upp i Lidingöloppets tremil.
– Första gången var jag inte nöjd för jag var inte trött när jag kom i mål. Så jag var ganska sur. Då tänkte jag att nästa gång ska jag ta en silvermedalj och springa på 2 timmar och 38 minuter.
Det gick ännu fortare och året därpå anmälde sig Anna Hult Skoglund till det fem mil långa Lidingöloppet Ultra, den tio mil långa Ultravasan och till sist 16 mil långa TEC 100.
Sistnämnda lopp tog 22 timmar att slutföra.

Som löpcoach tränar hon nu andra som vill börja träna löpning eller vill bli bättre.
I princip säger hon att man kan träna så lite som två gånger i veckan ett år i förväg och klara Lidingöloppet. Det är bara att lägga på någon kilometer varje vecka på det längsta träningspasset och inte bli för ivrig.
– Man ska inte öka mer än 10 procent per vecka i träningsmängd. Konditionen ökar snabbt så det är lätt att dra på mer än man orkar. Kroppen måste också få tid att vänja sig, säger Anna Hult Skoglund.

Det är också viktigt att träna i kuperad terräng.
– Lidingö är fullt av backar och det måste tidigt med i träningen, annars får du en chock, säger hon.
Den som har svårt för motlut kan börja med att gå uppför backarna.
Att förbereda sig mentalt är också viktigt. Hon varnar debutanter i loppet för att chansa på att försöka klara en tid, som de faktiskt inte vet om kan klara.
– Har du inte sprungit loppet så vet du inte hur det är. Vi bor ju här. Sök upp banan och träna i delar av den så vet du vad som väntar.

Fakta

Fler tips inför Lidingöloppet

  1. Börja träna i lugnt tempo, men lägg efterhand in pass med högre tempo för bättre konditionsträning.
  2. Träna styrekträning med bålstyrka för att orka behålla rätt hållning.
  3. Vila eller ta hjälp av expertis om du får ont och smärtan känns under träning.
  4. Om motivationen tryter – hitta en träningskompis. Eller variera din träning på nya sätt.