Löpningen ger dem framgångar i livet

Eleverna i Löparakademin har samlats för att ladda upp strax innan starten på Hässelbyloppet.
Eleverna i Löparakademin har samlats för att ladda upp strax innan starten på Hässelbyloppet.
Han hade knappt sprungit en meter. Efter tio veckors träning var det i helgen examensdags i Löparakademin.

Aymen Gaballa klarade Hässelbyloppet – och har på köpet fått ett helt annat fokus på skolan.

15-årige Aymen Gaballa är en av 25 niondeklassare från Kista som under hösten varit med i Löparakademin, ett tioveckorsprogram där elever i miljonprogramsområden får lära sig att nå personliga mål med långdistanslöpning som verktyg.

I tio veckor har han och de andra deltagarna tränat löpning och deltagit i workshops kring personlig utveckling, studier och den framtida arbetsmarknaden.

I helgen var det examensdags i Hässelbyloppet över en mil – en sträcka de flesta av deltagarna aldrig ens varit i närheten av innan de började i Löparakademin.

22 av 25 startade, alla klarade de tio kilometrarna.

Aimen Gaballa var dock besviken efter loppet. 15-åringen hade siktat på en tid under 40 minuter, men skadade sig och nådde inte riktigt sitt mål.

Löpningen kommer han dock att fortsätta med.

– Det är roligare än jag trodde.

Bakom den ideella organisationen Löparakademin, vars verksamhet tidigare bedrevs under namnet Husby Marathon Programme, står en grupp människor som vuxit upp i Kista.

Drivkraften är att hjälpa barn och ungdomar i miljonprogramsområdena till ett bättre liv.

– Vi ser att det finns många ungdomar som inte tar sig vidare till högre studier, med arbetslöshet som följd. Vi vill motivera dem och hjälpa dem att sätta upp personliga mål, så att de kommer in på gymnasiet och längre fram på högskolan, säger John Laselles som ansvarar för verksamheten.

Varför löpning?

– Det är ett effektivt redskap som går att applicera på livet. Man kan sätta upp mål, mäta resultat och se förbättringar.

– Dessutom är det karaktärsdanande. Man måste ut och träna även fast det är dåligt väder. Tio kilometer kan tyckas som en tuff utmaning, men många klarar det, säger John Laselles.

Vilka resultat Löparakademin ger på längre sikt får framtiden utvisa. Tre omgångar har körts i år i Kista och i Skärholmen, tre dessförinnan inom Husby Marathon Programme.

Det som är bra, tycker Feiroz Hadish som arbetat med niondeklassarna, är att grupperna är blandade.

– Deltagarna kan inspirera varandra. Barn lyssnar mer om de hör från en kompis att de måste plugga, än om en vuxen säger samma sak.

Aymen Gaballa bestämde sig för att delta i Löparakademin för att han ville komma i form, men utbildningen har förändrat honom på flera plan.

– Jag har blivit bättre på att sköta mina studier, tänker mer på gymnasiet än vad jag gjorde förut. Jag vill gå samhällsvetenskaplig linje och bli marknadschef, säger han.