ANNONS

Lopp i Bisslinge kan ge bra start i Sälen

Ski Marathon Bisslinge avgörs för första gången på söndag. Den enda genvägen till Vasaloppet i norra Storstockholm.

– Jättekul att de ordnar det där ute där jag tränar, säger Karin Marell Höglund.
ANNONS

Om vädergudarna är nådiga avgörs den första upplagan av Ski Marathon Bisslinge till helgen. Deltagarna kan välja på en motionsklass över 26 kilmeter eller tävlingsklassen över 42 kilometer som är seedningsgrundande för Vasaloppet.

Med ett bra resultat där är det alltså möjligt att skutta framåt i Vasloppets startled.

– I Vasaloppet är det enormt mycket folk och väldigt trångt så det betyder mycket att få starta en bit fram, säger Karin Marell Karlsson.

Hon har åkt Tjejvasan de tre senaste åren och har med hjälp av förra årets resultat tagit sig från Vasloppets tionde och sista startled till det åttonde. Nu hoppas hon kunna avancera ytterligare med hjälp av Ski Marathon Bisslinge.

– Jag vet inte riktigt vilka resultat som krävs för att komma längre fram men jag kommer i alla fall att staka på allt jag kan, säger Karin Marell Karlsson

Stockholm har flest åkare anmälda till Vasaloppet. Förra året var närmare en femtedel av de 61 806 åkarna som var anmälda till något av de nio vinterloppen i Dalarna från länet.

Trots det har Värmdöloppet under många år varit det enda seedningsgrundande loppet i länet. Men i år tillkom Ski Marathon Bisslinge och Ski Marathon i Lida, Botkyrka.

– Jättebra att det finns sådana möjligheter i Stockholm. Det här loppet passar mig bäst eftersom det går där jag brukar träna.

Karin Marell Karlsson medger att hennes satsning ”kanske är spår av en 40-årskris”.

ANNONS

– Jag har alltid drömt om att åka Vasaloppet. Jag kom till en fas när jag kände att det var dags att börja röra på sig. Mina barn börjar bli lite äldre så jag får mer tid till att träna. Jag har alltid varit ganska aktiv men inte fokuserad på det sättet som jag är nu. Det är väldigt kul att se att man kan börja ganska sent och ändå förbättra sig – jag vill förbättra mig varje gång jag åker ett lopp.