Löptävling på låg nivå

Mattias Billinger och Olle Trahn testspringer i gångarna i gruvan i Sickla.
Mattias Billinger och Olle Trahn testspringer i gångarna i gruvan i Sickla.
Har du tröttnat på att ­nöta löparskor på de vanliga stadsloppen? Då kanske Sickla Gruvlopp kan vara något för dig. I september kommer ­löpare med skyddshälmar att springa ett lopp 40 meter under marken.

Under Sickla köpkvarter slingrar sig över tre kilometer långa underjordiska gångar.

Här har Atlas Copco sedan 1938 testat borrar och annan gruvutrustning. Först för två år sedan blev det möjligt för stockholmarna att besöka gruvan. Då handlade det om guidade rundvisningar.

Snart kan också motionärer och atleter som letar efter mer djup i sin löpning lockas hit.

Söndagen den 21 september ordnas nämligen Sickla Gruvlopp här.

– Jättekul! Jag tror inte att så många ens vet att det finns en gruva i Sickla och att vi får möjlighet att ha en löpartävling här nere är en världsunik händelse, säger Fredrik Trahn, tävlingsledare och medlem i arrangörsklubben Järla IF.

I Gällivare arrangerades mellan 2002 och 2005 Dunderdygnet – en tävling i fem etapper där löpning i LKAB:s gruva i Malmberget var ett av tävlingsmomenten. Löpare med bygghjälmar sprang drygt fyra kilometer – 600 meter under jorden.

Det var första gången ett gruvlopp arrangerades i Europa. Men 2006 ställdes tävlingen in på grund av för lågt intresse. Nu får gruvlöparna alltså en anledning att damma av hjälmarna igen.

Sickla Gruvlopp är 2,5 kilometer med start och målgång ovan jord. Gruvan har två nivåer: 20 och 40 meter under marken. Löparna kommer att springa på båda.

– På 20-metersnivån är det ganska stora gångar, där kan bilar köra. På 40-metersnivån är gångarna små, mörka och leriga, det blir mer som ett terränglopp. Men det blir aldrig för trångt – det handlar inte om klättring och krypning utan löpning i full fart, säger Fredrik Trahn.

Behöver man ha mask?

– Nej, det är bra luft där nere.

Vilka lockas av det här loppet?

– Det är lite svårt att säga. Jag tror det är en blandning av vanliga motionärer och de som kanske är intresserade bara av att komma ner och kolla i gruvan. Tävlingen avgörs ju samma dag som det vanliga Sicklaloppet. Men eftersom gruvloppet bara är 2,5 kilometer och går tidigare på dagen går det ju att springa båda.

Gruvloppet har i år ett tak på 400 deltagare. Löparna kommer att delas in i olika startgrupper.

– Enligt brandskyddsreglerna får det bara vistas 100 personer samtidigt i gruvan. Vi kommer att släppa ner 100 personer varje kvart under lite mer än en timme. Vi vill inte heller att det ska bli kö. Det är ju en löpartävling och det kommer att vara både tidtagning och resultatlistor, säger Fredrik Trahn.

Kan publik följa tävlingen?

– Tyvärr får vi inte släppa ner publik i gruvan. Det är ju begränsningen. I framtiden kanske man kan tänka sig att vi har en livestreaming så att publiken kan följa löparna på en bildskärm. Nu får de som vill följa tävlingen göra det genom att delta själva.

Pannlampa behövs inte eftersom banan är upplyst. Däremot är skyddshjälm ett krav. Den som inte har någon behöver dock inte bege sig till närmast gruvutrustningsbutik.

– Hjälm ingår i startavgiften. Den får man behålla efter loppet i stället för medalj, säger Fredrik Trahn.

Fakta

Skyddshjälm ingår i startavgiften

Namn: Sickla Gruvlopp.

Var: Atlas Copcos gruva under Sickla köpkvarter.

Arrangör: Järla IF Orientering och Atlas Copco.

Familj: Loppet är ett småsyskon till Sicklaloppet – ett lopp ovan jord över 10 kilometer.

När: 21 september.

Anmälan: Öppnar den 18 på sicklaloppet.se och kostar 250 kronor. Skyddshjälm ingår.