Lottades i dag – tvillingderby i cupen

Loreta Kullashi
Loreta Kullashi är AIK:s bästa målskytt hittills i år, med nio fullträffar i Elitettan.
I dag lottades den tredje omgången av damfotbollens Svenska Cupen. För AIK väntar ett derby mot Djurgården hemma på Skytteholms IP den 27 september.

– De är Stockholms bästa lag just nu så nu blir det svårare för oss att gå vidare. Men vi ska självklart ge dem en match, säger AIK:s huvudtränare Christer Lundin.

AIK avancerade till tredje cupomgången i tisdags då division 1-laget BP besegrades med 1–0.

Gruppspel i vår

Fjärde omgången i damernas cup spelas för första gång i form av ett gruppspel. Att nå dit är ett av AIK:s uttalade mål inför säsongen.

– Ja, det är jättebra att få några sådana matcher på våren, inför serien, säger Christer Lundin.

Men att nå gruppspelet blir alltså tufft. Djurgården är formstarka och ligger på fjärde plats i Damallsvenskan. AIK tillhör också serietoppen med sin tredjeplats – men i näst högtsa serien, Elitettan.

Jagar IFK Kalmar

Ettan och tvåan går upp i Damallsvenskan och med nio omgångar kvar att spela har AIK fem poäng upp till tvåan IFK Kalmar – och i morgon möts lagen på Skytteholms IP klockan 15.

– Vi ser gärna att vi tar tre poäng där för att skaffa oss bättre förutsättningar inför fortsättningen. Men skulle det inte gå som vi vill så är det ändå 24 poäng kvar att spela om. Vi ska köra på  ända in i kaklet som Tommy Söderberg sa, säger Christer Lundin.

Men matchen i morgon är ju ändå extremt avgörande?

– Ja, det är ju bara att läsa tabellen. Vi kan vara två poäng eller åtta påäng bakom Kalmar efter matchen. En sexpoängsmatch. Det kan jag inte gömma mig för.

Till årets säsong har AIK:s damer bytt spelformation och kör nu 3-5-2, precis som klubbens herrlag.

– Oavsett hur man ställer upp gäller det att hitta balansen mellan defensiv och offensiv, men jag tycker att vi har gjort det på ett bra sätt hittills, säger Christer Lundin.

Två derbyn till

Ytterligare fyra Stockholmslag är kvar i cupen. Och även de möter varandra i den tredje omgången där Tyresö FF (division 1) tar emot Hammarby (Damallsvenskan) medan Älvsjö AIK (division 1) ställs mot Bollstanäs SK (division 1).