ANNONS

8-årige Ludvig från Silverdal var hela Sveriges EM-trupp

LudviG Eriksson från Silverdal, Sollentuna, tävlade i EM i Tang Soo Do-karate
Många nationer deltog i EM. En hel del amerikaner var på plats, men fick inte tävla. En av dem var grandmaster Beaudoin, här med Ludvig t.h.
En 8-åring från Silverdal. Där har ni Sveriges hela trupp när EM i karatestilen Tang Soo Do avgjordes i Rotterdam, Holland, i helgen. Någon medalj blev det inte för Ludvig Eriksson, men väl en meriterande femteplats för Sollentunas Karate Kid.
ANNONS

– Ludvig gjorde en kanoninsats, särskilt med tanke på att det var hans första tävling. Alla pratade dessutom andra språk än svenska vilket han hanterade jättebra, säger Daniel Marcko, huvudinstruktör på Täby TSD Karateklubb där Ludvig började träna för ett och ett halvt år sedan.

Ludvig tävlade i klassen för orange bälte och ställde upp i både form, där han kom femma, och i sparring där man inte mäter tävlingsresultat.

”Jag är mycket stolt över honom”

– Han presterade riktigt bra i både sparring och i form, jag är mycket stolt över honom. Det är kul att det gick bra men det är inte medaljer som är viktigast utan att vara på plats, att utmana sig själv, att stå framför okända människor som dömer och presentera sig, att göra sin form framför dem och alla andra tävlande – det är det stora, säger Daniel Marcko.

LudviG Eriksson från Silverdal, Sollentuna, tävlade i EM i Tang Soo Do-karate

Ludvig Eriksson tävlade i klassen för orange bälte. Foto: Daniel Eriksson

Tang Soo Do är en karatestil med rötterna i Korea och den liknar Taekwondo. Stilen har 2 000-åriga rötter och är en militär konst som fokuserar på disciplin och utövandet av rörelsemönster och självförsvar.

Nu finns en klubb i Sollentuna

Det finns cirka 100 000 utövare i hela världen. I dag är sporten störst i USA och där bor stormästaren som var på besök under EM där Ludvig passade på att ta autograf och några bilder med honom.

I Sverige finns Tang Soo Do-klubbar utöver i Täby också i Göteborg, Åkersberga och – sedan bara ett par månader – även i Sollentuna.

LudviG Eriksson från Silverdal, Sollentuna, tävlade i EM i Tang Soo Do-karate

Ludvig tog en bild med grandmaster Beaudoin, hela världens stormästare, som var på besök från USA.

Ludvig kan få fler att åka och tävla

När EM avgjordes i Rotterdam i helgen var Ludvig Eriksson från Silverdal alltså den ende svenske representanten.

ANNONS

Daniel Marcko hoppas att han fungerar som en förebild och att det blir många fler svenskar som åker till tävlingar framöver, till exempel till VM i USA nästa sommar.