Lukas leder Kåres hälsingehambo

Lukas Svedin började bandykarriären som målvakt, men har lärt sig att behandla bollen med klubban.
Lukas Svedin började bandykarriären som målvakt, men har lärt sig att behandla bollen med klubban.
Lukas Svedin har rötterna i Ljusdal men tänker aldrig spela i en annan klubb än GoIF Kåre.

– Det är lika många bandynördar i truppen som någonstans i Hälsingland. Vi är ju tolv med koppling till Ljusdal, säger han.

Som tonåringar gick Ted Hammerin, Mattias Nitschke och Mikael Wallén bandygymnasiet i Ljusdal. Kårstakillen Nitschke var klasskompis med Lukas Svedin. Resten är en hälsingehambo, i vart fall bandydans som länkat Ljusdal och Kårsta. När Stockholmskillarna flyttade hem samlade tränaren Bo ”Botte” Hammerin ihop dem och plussade på med hälsingar.

Lukas Svedin var först att nappa.

– Jag var 19. Botte fixade jobb som elevassistent och boende i Lindholmen där ”Walle” (Mikael Wallén) hade tillgång till ett hus.

Hammerin utlovade även bandy. Lukas var skeptisk.

– Jag trodde att jag flyttade till Stockholm, i alla fall nära. Lindholmen var ju mindre än Ljusdal och Kårsta ännu mindre. Trodde knappt att det var möjligt, haha. Så klev jag med i laget, lärde känna äldre killar som Kenneth Dahlin. Underbart skönt gäng.

Han påstår att han talar för alla när han säger ”som bandyspelare kommer vi aldrig att ha roligare än i Kåre”.

– Ljusdal erbjuder inte mycket annat än bandy. Utöver på tränings- och skoltid var man på isen på allmänhetens. Bandy är även kultur i Kåre, på annat sätt. Här finns bandynördar och det är synd att vi sällan kan spela på Bergsjöplan. Har vi chans går vi tillsammans på matcher med lite ljust kaffe i portföljen, men skriv inte ljust kaffe, haha.

Nio i truppen är ljusdalingar. Lukas är barndomskompis med Niklas Persson, Johan Jonsson, Anton Ekeström, Alex Oscarsson och Fredrik Wennberg.

I onsdags var Kåre nära en knall mot Djurgården – 3–0 med tre minuter kvar av första halvlek. Reduceringen kom på straff och i andra halvlek slog trötthet och skador ut Vallentunagänget. Det blev förlust med 3–6, men Svedin tänker på matchen med ett stort leende.

– Första halvlek var fantastisk, årets bästa. Sedan orkade vi inte. Med flera nyckelspelare borta, plus två skador i matchen, var Djurgården för bra.

Många fler än Lukas är på bra humör trots förlusten.

– På plan kan vi ge varandra hårtorken. Annars är receptet dåliga skämt och glädje. Botte är suverän på att lätta upp stämningen. Och vi från Ljusdal är lättsamma och trevliga, säger Lukas Svedin.

Fakta

Började som burväktare

Namn: Lukas Svedin.

Ålder: 24 år.

Familj: Sambon Sandra Andersson.

Bor: Vällingby.

Yrke: Säljare.

Om skridskoåkningen: ”Jag skyller på att jag var målvakt upp till 14 år.”

Aktuell: Ytterhalv i GoIF Kåre.

Fakta

Har vunnit tre gånger – som travkusk

Sidojobb: Travkusk.

Arbetsgivare: Har arbetat för Stefan Melander. Jobbar och kör nu för Ulrika Riesterer.

Lopp i år: 44 (tre segrar).

Bästa travdag: Karriärens första seger på Solvalla – Super Fly Rung till 39 gånger insatsen, 11 oktober.

Bra travdag: ”Jag och farsan (amatörtränaren Hans Svedin) körde på Rättvik i november. Han vann lopp 7 ochjag var tvåa i mål i lopp 8 och 10.”

Aktuell: Kör i morgon anrika Amatörbästen i två heat på Solvalla.