Lundgren, 74 år, tränar Täby FC

Janne Lundgren, här i Vallentuna IBK, är tillbaka som tränare på elitnivå i Täby FC.
Janne Lundgren, här i Vallentuna IBK, är tillbaka som tränare på elitnivå i Täby FC.
Tränarprofilen Janne Lundgren är tillbaka vid sargkanten. Med sin rutin ska 74-åringen hålla Täby FC:s innebandyherrar kvar i allsvenskan norra.

I morgon, onsdag, väntar en "6-poängsmatch" borta mot Tyresö Trollbäcken.

74-årige Vallentunabon Janne Lundgren har varit innebandytränare i över 30 år. Bland klubbar han verkat i märks flera perioder i Vallentuna IBK, Åkersberga IBF, Täby IS samt Haninge. Senaste åren har han jobbat med Täby FC:s pojkar -00.

I december klev han in i ledarstaben kring herrlaget, nu är han presenterad som huvudtränare på klubbens hemsida.

– Huvudtränare var jag direkt, säger han och gör klart att han inte klev in på någon form av prövotid, lärlingskontrakt.

– Nej, nej… Det är jag för gammal för. Det vete fan vad man har i huvudet som kliver på det här igen, men jag tycker att det är oerhört spännande och ruskigt kul för en gammal gubbe. Fast jag har avsagt mig långresorna till bland annat Piteå och Umeå.

Har du inte gjort dig förtjänt av att sippa på drinkar under en palm eller vid en varm strand?

– När jag lämnade 00:orna kände jag att jag var rätt klar. Det tog några dagar innan de ringde från herrsektionen och sa: ”Du kan inte lägga av nu!”

– Att jag fick med mig sonen, Peter, som matchcoach spelade in och han är jättesugen. Jag var rädd att ålderskillnaden mellan mig och spelarna skulle vara negativt. Det har gått förvånansvärt bra och jag är tydlig med att när de kliver över sargen, in på plan, är det jag som bestämmer.

Han tar uppgiften på största allvar. Tabelläget är byngligt även om det ljusnat med två vinster i de tre matcher Lundgrens stått vid rodret.

– Vi har enormt flyt på träningarna, bra inställning. Det ska vi ha ut i matcherna. Laget har förlorat många tredjeperioder, så vi får jobba med orken. Sedan tar vi för många utvisningar, det är så elementärt att man borde slippa prata om det.

Med start i morgon, onsdag, väntar en tuff månad med viktiga matcher, varav fyra Stockholmsderbyn. Först Tyresö Trollbäcken (b), följt av Djurgården (h), Team Thorengruppen (b), Järfälla (h) och Balrog (b).

– Det finns inga poäng att ge bort om vi ska hänga kvar i allsvenskan. Och Täby FC ska ha ett herrlag i allsvenskan.

– Därefter kanske gubben ska mata duvor, säger Janne Lundgren.