ANNONS

Lyft för mänskligheten

Kinderna på testflygaren Carlos fladdrar i det enorma vinddraget. Instruktören Karl Rogers ser till att det inte blir kraschlandning.
Kinderna på testflygaren Carlos fladdrar i det enorma vinddraget. Instruktören Karl Rogers ser till att det inte blir kraschlandning.
Två lättade och glada testpiloter efter premiärflygningen – Carlos Montecinos och Ulrika Lind.
Två lättade och glada testpiloter efter premiärflygningen – Carlos Montecinos och Ulrika Lind.
Du som drömmer om att flyga fritt som en fågel men inte vågar hoppa fallskärm är bönhörd.

En gammal silo i Bromma har byggts om till en vindtunnel där fyra jättefläktar får dig att lyfta.
ANNONS

– Carlos sa att jag inte skulle äta lunch innan.

Carlos och Ulrika är fotografer på Lokaltidningen Mitt i, men för dagen även testpiloter. I ett svagt ögonblick gick de med på att flyga fritt i en nybyggd vindtunnel.

Bodyflight i Bromma är först i Sverige med att erbjuda simulerade fallskärmshopp och känslan av att falla fritt. I en flygkammare, eller vindtunnel, lyfter man från marken och kan flyga så högt som kammaren medger, vilket är 22 meter. Nedre delen består av glas, så det går utmärkt att stå utanför och se vad som händer.

– Det känns lite pirrigt. Jag vet ju inte riktigt vad som ska hända, säger Ulrika som dragit på sig en flygaroverall. Hjälm, skyddsglasögon och öronproppar ingår också i utrustningen.

Fyra gigantiska fläktar, var och en tre meter i diameter och placerade längst ner i silon, drar igång. Instruktören Karl Rogers följer med Ulrika in i kammaren.

Ulrika har fått rådet att le och vara avslappnad. Då håller man tydligen balansen bättre. Och visst ler hon, fast stelt. Kinderna fladdrar i vinddraget, och Ulrika håller den rätta positionen för att luftturen ska bli lyckad.

Man ska ha hakan uppe och se rakt framåt. Dessutom ligga på magen, svanka, hålla upp armarna, och spreta med fingrarna.

Efter att under några minuter ha åkt som en jojo upp och ner och visat viss talang för luftakrobatik är Ulrikas flygtur över.

– Det var jätteroligt och jag skulle gärna göra om det. Men det var jobbigare än jag trodde.

ANNONS

Bodyflight vänder sig till alla. Företaget som driver vindtunneln har fått in många bokningar, inte minst från fallskärmsklubbar från hela landet.

– Att träna i en sådan här vindtunnel är väldigt utvecklande för fallskärmshoppare, säger Martin Dahl som är en av grundarna och själv aktiv hoppare.

Fallskärmshoppning kan förutom rena äventyret också vara en sport där man tävlar i grenar som formation, precision och friflygning. Svenska Fallskärmsförbundet är anslutet till RF.

Utomlands finns gott om tävlingar i simulerad hoppning, alltså i vindtunnlar lika den i Bromma. Och i den nyöppnade vindtunneln ska man också arrangera tävlingar inom den närmaste framtiden.

– Det kommer att påminna om tävlingar med fallskärm, säger Martin Dahl. Friflygning och luftakrobatik fungerar bra. Men här kan vi bara vara fyra tävlande samtidigt inne i vindtunneln, så formationsbyggena blir mindre.

Instruktören Karl Rogers, som är engelsman, har själv tävlat internationellt. Han visar vad ett proffs kan utföra i en vindtunnel. Hastigheten på fläktarna ökar och det blåser hårt inne i silon. Karl flyger till synes obehindrad upp och ner i hela silon, gör konster med huvudet ner, och upphäver helt enkelt gravitationen.

– It was a piece of cake, säger Karl när han kommer ut igen.

Jättelätt, alltså. Fast för en vanlig dödlig flygpionjär räcker det nog bra med känslan av att kunna flyga och falla fritt.

Fakta

Ikaros en symbol för flygdrömmar

Människan har alltid fantiserat och drömt om att kunna flyga.

I den grekiska mytologin finns Ikaros som flög för nära solen. Hans vingar var ihopsatta av vax som smälte av solvärmen, och Ikaros störtade i havet och drunknade.

På 1400-talet skissade Leonardo da Vinci på olika flygapparater.

1783 i Paris gjordes den första ballongflygningen med en människa i korgen.

1903 lyckades Wilbur Wright med den första motordrivna flygningen. Planet flög 30 meter.

Fakta

Fall fritt i 300 kilometer i timmen

Bodyflight i Bromma är Sveriges första vindtunnel där man kan simulera fallskärmshoppning.

Man flyger på en luftstråle i en glaskammare som simulerar fartvinden. Hela kroppen används som roder, och det känns som att falla fritt.

Vindtunneln drivs av fyra gigantiska fläktar. Dessa skapar ett luftflöde som kan nå hastigheter upp till 300 kilometer i timmen.

Vindkammaren är en ombyggd silo med höjden 22 meter vilken gör den till världens högsta i sitt slag.

Källa: BODYFLIGHT