EM kan bli ett lyft för Patricia Strenius

Haningelyftaren Patricia Strenius hoppas slå rekord på EM i tyngdlyftning.
Haningelyftaren Patricia Strenius hoppas slå rekord på EM i tyngdlyftning.
Patricia Stenius har på bara två år blivit bäst i Sverige.
Patricia Stenius har på bara två år blivit bäst i Sverige.
Patricia Strenius har blivit rekordstark rekordsnabbt.
På onsdag tävlar 27-åringen i EM i tyngdlyftning i Split. Men hon tänker redan på OS 2020 i Tokyo.

Vega Atletklubb i Haninge har bara existerat i ett och ett halvt år, men framgångarna i tyngdlyftning har kommit snabbt. Fyra av de totalt tio medlemmarna har kvalat in till SM i sommar. En av dem är Patricia Strenius.

27-åringen är regerande svensk mästare i 69-kilosklassen, såväl i ryck och stöt som sammanlagt. Men nu väntar tuffare motstånd. Nu på onsdag den 5 april avgörs Patricia Strenius viktklass i EM i tyngdlyftning i kroatiska Split.

– Mitt mål är att slå svenskt rekord. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Strenius personliga rekord är 96 kilo i ryck och 124 kilo i stöt. Hennes stötnotering är gällande svenskt rekord. Sammanlagt blir detta 220 kilo. Hon ligger på nionde plats i EM-rankningen, men har definitivt kapacitet att placera sig bättre än så.

– Jag tror det krävs över 230 kilo för att ta medalj på EM. Min form är på väg uppåt och jag är revanschsugen. På förra EM som gick i Norge hade jag en dålig dag och bommade ut mig i stöt.

Bara tränat i två år

Framgångarna har kommit snabbt och Patricia Strenius utvecklas i rekordfart. Hon har bara tränat tyngdlyftning i två år.

– Jag har mycket gratis eftersom jag tidigare var friidrottare. I sprint tillhörde jag senioreliten. Nyttan jag nu har av detta är grundträningen med starka ben och så är jag explosiv.

Det finns ”genvägar” till snabba resultat, men dopning är inget för Patricia Strenius.

– Jag får alltid frågor om dopning och vet att det är ett problem inom tyngdlyftningen. Många har åkt dit, och en del länder borde inte få vara med i EM. Jag äter kosttillskott men är väldigt försiktig med vad jag stoppar i mig.

Möter fördomar

Strenius berättar att hon ibland möts av fördomar om att kvinnor inte ska hålla på med tyngdlyftning.

– Jag säger att det är kul att vara stark och bra på något. Det ger självförtroende.

Om Patricia Strenius fortsätter att förbättra sina rekord och placera sig bra på internationella tävlingar kan en plats i OS i Tokyo 2020 finnas i potten.

– Det är mitt stora mål och det jag jobbar för. Men det kräver mycket uppoffring för att nå dit, och jag måste få vara skadefri.

Fakta

Några råd till tjejer som vill börja med tyngdlyftning

Patricia Strenius vill att fler unga tjejer ska börja med tyngdlyftning. Några råd:

”Gymnasieåren är en bra tidpunkt i livet att börja träna ren tyngdlyftning. Det är viktigt att ta hjälp från första början så du får rätt teknik. Vänd dig till en klubb eller ett gym”.

”Se till att du kör friviktsträning och låt inte någon instruktör sätta dig i en maskin”.

”Det måste ta i ordentligt, tyngdlyftning handlar inte om att se snygg ut. Det är en frihetskänsla att vara stark och du får bättre självförtroende.”