Magiskt stafett-SM av Lidingölöparna

IFK Lidingös guldlag i svensk stafett, P17-klassen, i SM: Hjalmar Åhman (reserv), Andreas Movin, Erik Hermelin, Fredrik Lorentzon och Erik Lidén.
IFK Lidingös guldlag i svensk stafett, P17-klassen, i SM: Hjalmar Åhman (reserv), Andreas Movin, Erik Hermelin, Fredrik Lorentzon och Erik Lidén.
IFK Lidingö är en av landets bästa klubbar i stafett. SM blev en succé.

Ett av gulden togs av fyra löpartalanger som överträffade sig själva och krossade motståndet i P17-klassen.

– Att ha pinnen i handen ger magiska krafter, säger sportchefen och tränaren Rafael Askros.

När stafett-SM förra helgen avgjordes på Källbrinks IP i Huddinge var IFK Lidingös löpare snabbare än någonsin. Klubben blev femma i medaljligan med tre guld och ett silver.

Den kanske gladaste vinnaren av alla var 16-årige Andreas Movin. Han sprang sista sträckan och var först över mållinjen i svensk stafett i P17-klassen. Tvåan Ullevi var cirka 15 meter bakom.

– Äntligen tog jag mitt första SM-guld. Tidigare har jag fyra silver och ett brons totalt i individuella grenar och stafett. Jag visste att jag var den bäste 400-meterslöparen i fältet, och jag tryckte ifrån direkt, berättar han.

Svensk stafett är lite speciellt. Första sträckan är 100 meter, andra är 200, tredje 300 och fjärde 400.

Alla kuggar måste fungera, annars blir det inget guld. Erik Lidén och Fredrik Lorentzon sprang bra på de två inledande sträckorna. Men det var ändå tredje sträckans Erik Hermelin som bäddade för guldet. När han tog emot pinnen från Fredrik Lorentzon låg IFK Lidingö på sjätte plats.

– Jag lade mig bakom direkt och satsade på att ta dem på slutet, säger Erik. Det gällde att inte stressa och dra på mig mjölksyra. På upploppet tryckte jag på och växlade som etta med flera meters marginal.

Det var inte bara de fyra som sprang som fick guldmedalj. Även IFK:s reserv Hjalmar Åhman fick med sig en hem.

– Även om jag inte fick springa själv är jag så klart glad att det gick så bra. Jag har hela tiden före SM varit med och förberett mig som en i gänget.

IFK Lidingö tog även SM-guld i damernas 4×800 och 4×1500 meter. Den mest överraskande medaljen var silvret på 3×800 meter i pojkarnas P15-klass. De blev bara femma på distansen på DM för en tid sedan, men i SM-finalen sänkte laget sitt personliga rekord med 15 sekunder.

Rafael Askros, sportchef i IFK Lidingö Friidrott, tränar 16–17-åringarna. Han lägger stor vikt vid stafetter.

– Det är viktigt för friidrotten i stort. Oftast tävlar man individuellt och har inte samma lagkänsla som i många andra sporter. Men det får man i stafett.

Att delta i ett lag kan ge oanade effekter. Rafael Askros vet vad han talar om, han har själv tagit silver i stafett-SM när han tävlade för Ullevi.

– Att ha pinnen i handen ger magiska krafter! I stafett gör man något tillsammans, man kämpar för varandra. Faktum är att många springer snabbare i stafett än individuellt. När man står där med pinnen har man redan så mycket adrenalin att det inte finns behov av att tagga till.

Fakta

Guldlaget

Erik Lidén, 16 år, Hersby.

Fredrik Lorentzon, 15 år, Käppala.

Andreas Movin, 17 år, Sticklinge.

Erik Hermelin, 17 år, Hersby.

Hjalmar Åhman, 16 år, Hersby (reserv).

Erik Hermelin växlar till Andreas Movin.