ANNONS

Makalös vändning när Fryshuset Basket firade 20 år

Fryshuset BAsket
KFUM Fryshusets herrar fixade feststämningen då de vände och vann mot Alvik i Superettan.
1998 startade Fryshusets Basketgymnasium på initiativ av Fryshusets grundare Anders Carlberg. 20-årsjubileet firades på tisdagskvällen med match i Superettan, där KFUM Fryshuset herrar hämtade upp ett jätteunderläge och vann mot Alvik med 74–70.
ANNONS

400 åskådare var på plats för att se matchen mellan ettan Fryshuset och tvåan Alvik i Superettans lite haltande tabell.
Dessutom bjöds det på AW-mingel innan matchen, musik, tävlingar och dansuppträdanden för alla som på något sätt varit en del av Basketgymnasiet sedan starten för 20 år sedan.

22 poängs underläge efter halva matchen

Men det såg länge ut som att Alvik skulle sabba partyt för Fryshuset Basket. Efter halva matchen ledde gästerna med hela 22 poäng (47–25), men då vaknade hemmaspelarna. Via 23–14 i tredje quartern och 26–9 i den fjärde kunde Fryshuset vända och till slut vinna med 74–70.

KFUM Fryshuset leder nu Superettan efter sju segrar och två förluster. Tvåa är Alvik som har vunnit sex av sina tio matcher.

Bara en basketklass första året

Basketgymnasiet startades alltså 1998 då Anders Carlberg ville kunna erbjuda något i Stockholm för de unga som ville satsa på basketen, man ville behålla talangen lokalt. Att unga behöver en passion i livet var något Anders Carlberg trodde starkt på.

Det första året bestod skolan endast av en klass basketelever, men snart utökades antalet elever då flera andra passionerade intressen tillkom.

Över 1 000 elever på gymnasiet i dag

I dag har gymnasiet över 1 000 elever. Skolan har under dessa 20 år varit med och utvecklat landslagsspelare, WNBA-spelare, proffs, ligaspelare och basketcoacher på högsta nivå.

– Det är jätteroligt att Basketgymnasiet växt och blivit så stort som det är i dag. Vi tror och hoppas att vi kan erbjuda unga en plats att växa och utvecklas, där det finns vuxna förebilder som ser och stöttar dem, säger Kristina ”Kicki” Öman, verksamhetsutvecklare på Fryshuset Basket.