Målfarlig som självaste Messi

David Svensson har fått en flygande start på säsongen. Här trycker han undan forwardskompisen Navid Haque på träning.  Foto: Åsa Sommarström
David Svensson har fått en flygande start på säsongen. Här trycker han undan forwardskompisen Navid Haque på träning. Foto: Åsa Sommarström
Lionel Messis fem Champions Leaque-mål mot Leverkusen väckte ­debatten om vem som är väldens bäste fotbollsspelare genom ­tiderna.

David Svenssons fem mål mot Brottby blev en notis på VBK:s hemsida.

Det räcker med att följa en bistert kall vårträningen för att inse att Vallentuna BK återfått en talang.

David Svensson snurrar emellanåt upp lagkamraterna i spel fem mot fem, rycker ifrån dem, stjäl bollen och gör mål på mål på mål.

Han är snabb i ben och tanke, kommunicerar var han vill ha bollen eller var han vill att medspelarna ska bege sig för att få en passning.

Liknelsen med Messi tar David Svensson dock begåvat död på med ett avväpnande leende.

– Matchen mot Brottby var rolig. Det händer inte ofta att man gör fem mål, offensivt stämde det bra för mig och hela laget.

– Jag har bestämt mig för att bli bättre på att göra mål, fortsätter han. Jag har inget naturligt målsinne utan försöker att nöta på av- slut innan, under och efter träning.

Detta sagt av en 22-åring som redan 2010 funderade på att lägga skorna på hyllan och 2011 gjorde slag i saken efter fyra division 2-säsonger. Han var less, saknade ambition och glöd. I sanningens namn ska även nämnas att han ville ge KTH-studierna större utrymme och dessutom förutsåg risken att bli matchad som ytterback.

– Från början var det på mitt initiativ som jag testade att spela högerback, vilket i sig var ett tecken på att jag hade börjat tappa motivationen. Det gick hyggligt, men back var inte min grej.

Han medger att suget efter att spela var starkt i somras, men erkänner också att han är en person som vill vara bra i det han gör. Så var det ett fotbollsfritt år, skulle det bli ett fotbollsfritt år.

Det sägs om David att han är begåvad, smart och en kille som gått ut skolor med mycket fina betyg.

– Jag är fostrad till att alltid göra mitt bästa, sköta skolan är en sådan sak och min prioritering är den civila karriären.

I dag är hans inställning till fotboll monumentalt förändrad. David Svensson brinner, är närmast uppslukad av hela truppens ambition att vända klubbens negativa trend – degradering två säsonger i följd. I år ska VBK vinna division 4 – ”annat finns inte”.

– Alla i truppen har den inställningen, då kan vi ju inte tala om något annat, eller? Hela verksamheten känns seriös igen och vi har en härlig mix av ungt och gammalt. Juniorerna som flyttats upp förra året har riktigt skön inställning, rätt vinnarmentalitet och det gillar jag, säger David Svensson.

Fakta

Naturvetare

Namn: David Svensson.

Ålder: 22 år.

Bor: Studentbostad på Gärdet och hemma hos särbon i Lindholmen.

Familj: Tillsammans med Malin Johansson sedan fyra år.

Studier: Pluggar till civilingenjör i fysik och till lärare i matematik och fysik.

Sportchefen om David: ”Han är alldeles för bra för att sluta spela fotboll. Jag fick bland annat tjata på honom via facebook”, säger Daniel Lundkvist.