Min lokala hjälte

Målglada Kungsängens SK en kaxig nykomling

Kungsängens Sk handboll
KSK föll i toppmötet mot Boden i helgen, 25–28, men hoppas snart återta serieledningen.
Kungsängens SK:s herrar är nykomlingar i division 2, men har snabbt etablerat sig i toppen. Trots förlust mot Boden senast ligger man på kvalplats till division 1 efter 15 omgångar. På onsdag väntar Djurgården borta i Eriksdalshallen.

– Det har funnits bra handbollskunnande i laget innan också, men nu har vi fått en bra sammanhållning och lagkänsla som gör att flera gamla KSK-spelare har sökt sig tillbaka till klubben, säger tränaren Pierre ”PG” Gjuraj Grubbström som en förklaring till lagets framfart i division 2.

Gjuraj Grubbström har tidigare fört Enköpings HF från division 3 till division 1. Nu är han kanske på väg att upprepa bravaden med Kungsängens SK. Första säsongen vann laget 15 av 16 matcher och gick upp i division 2. Trots en nivå upp har alltså segertåget rullat vidare i bra fart.

– Vi har sex nya spelare i laget – två som har återvänt, två helt utifrån, och två egna juniorer som vi har lyft upp. Det har stärkt konkurrensen vilket gör att alla verkligen ger allt i matcherna, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Klart målgladast i serien

Efter 15 omgångar i division 2 norra har Kungsängen 12 segrar och 3 förluster. Den tredje förlusten kom i helgen, 25–28 hemma mot Bodens BK HF som i och med segern övertog serieledningen från KSK.

– De är ett starkt lag, men vi slog dem borta med tio mål. Nu gjorde de en väldigt bra match och tilläts spela en väldigt fasthållande handboll, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Det gynnade inte KSK som spelar en offensiv och rörlig handboll, vilket syns i tabellen då man har gjort 491 mål – klart fler än näst bästa lag i det avseendet.

– Vi har också överlag väldigt bra skyttar vilket gör att vi kan ta skott från hela banan, och en bra mix av höger- och vänsterskyttar. Motståndarna kan väldigt sällan slappna av och det skapas luckor för oss.

Bra publikstöd hemma

Den fartfyllda och målrika handbollen har under säsongen lockat många åskådare till hemmamatcherna i Ekhammarhallen – i snitt över 200 hittills.

– Vi hade otroligt bra stöd redan i fjol i division 3, men nu är det roligare för publiken då det oftare blir mer kamp. Att se oss vinna med 45–16 är inte så jättekul. Publiken har också medverkat till att det har gått bra, den gör att spelarna känner uppskattning, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Nästa match för KSK är Djurgården, som slåss i tabellens botten, borta i Eriksdalshallen på onsdag.

– Klassisk handbollsmark. Det är en namnkunnig klubb och ett namnkunnigt lag. Deras spelare kanske inte elitsatsar längre, men de har mycket kompetens. Det gäller för oss att få upp tempot så att vi får utdelning på att vi tränar mer. En lurig match, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Jämnt i tabelltoppen

Man har definitivt inte råd att tappa särskilt många poäng då tabelltoppen är jämn. Med 25 poäng ligger Boden etta, på direktuppflyttningsplats. KSK och Täby HBK är tvåa och trea med 24 poäng, på kvalplats, med Lidingö SK jagande två poäng bakom.

Kungsängen siktar givetvis på att återta förstaplatsen och gå upp utan kval.

– Boden måste tappa poäng och vi göra vårt, men serien är jämn så det finns säkert fem sex lag som kan ta poäng av dem.

Skulle det bli kval så väntar först ett dubbelmöte mot tvåan eller trean i division 2 östra och vid vinst där ett möte i bäst av tre mot nian eller tian från division 1.

Sju matcher återstår

– I normalfallet vinner laget från den högre divisionen, men i år är serietoppen i vår serie så bra att jag bedömer våra chanser till 50 procent om vi hamnar där, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Efter Djurgården på onsdag väntar ytterligare två raka bortamatcher, mot Spånga HK och IK Swithiod HF, för Kungsängen. Först den 4 mars spelas nästa hemmamatch då HK SIF gästar Ekhammarhallen. Totalt har KSK sju seriematcher kvar att spela.