Målis med känslor ”all over the place”

Olle Lindbloms engagemang på planen ger ibland en extra skjuts åt fansen på läktaren. ”Jag hoppas det. Bajenfansen är fantastiska. Vi i handbollen är annars inte bortskämda med en sådan publik. Man blir nästan rörd”, säger han.
Olle Lindbloms engagemang på planen ger ibland en extra skjuts åt fansen på läktaren. ”Jag hoppas det. Bajenfansen är fantastiska. Vi i handbollen är annars inte bortskämda med en sådan publik. Man blir nästan rörd”, säger han.
Han kom som ett yrväder en februariafton och hade en galen vinnarskalle ovanför halsen.

Nye handbollsmålvakten Olle Lindblom kokar av adrenalin och energi. Det lär behövas i Hammarbys kamp för nytt kontrakt.

– Jag lever mig in i matcherna och visar känslor. Ibland har jag fått höra att jag gapar för mycket, att jag är ”dampbarn” eller en ”jävla clown”. Men det skiter jag fullständigt i. Jag är den jag är, och jag har alltid varit sådan, säger Olle Lindblom.

Engagemanget är hur som helst uppskattat av de grönvita supportrarna på läktaren när Hammarby tar emot Skövde i Eriksdalshallen.

Vid varje avvärjd Skövde-attack vänder sig Olle mot klacken med en knuten näve eller ett ”jaaaaaaaaaaaaa”-vrål. Efter en extra svettig räddning studsar han upp, skriker och slår sig med några hårda slag på Hammarbymärket på bröstet. Och fansens sång ökar några decibel i styrka.

Lika starka – men helt andra – känsloyttringar uppstår när han en stund senare släpper in en boll som från läktarplats inte ser helt otagbar ut. Olle bankar upprepade gånger stenhårt i golvet och i närmaste stolpe.

– Vi visste att Olle var en kille med bra driv och inställning. Han visar att han vill något med handbollen och han bjuder på sig själv. Olle är en energispridare, och vi ville gärna ha in någon som kan bidra med det, säger Hammarbys tränare Kalle Mattsson.

Öronmärkta pengar från en sponsor gjorde att Olle kunde värvas från norska Halden, trots Hammarbys hårt ansträngda ekonomi. Han debuterade den 1 februari då Hammarby föll mot Alingsås. Därefter har laget spelat ytterligare sex matcher, varav man har förlorat fem.

– Jag kan ju inte säga att det har gått bra när vi bara har vunnit en match, men spelmässigt har vi ändå höjt oss, säger Olle.

Kalle Mattsson håller med. Och han är nöjd med Olle, inte bara som ”energispridare” utan även som burväktare. Det bör dessutom bara gå bättre och bättre ju mer van Olle blir vid Hammarbys 3-2-1-försvar, menar han.

– Det är nytt för mig, men spännande. Man får tänka om lite som målvakt, säger Olle.

Det offensiva försvarsspelet innebär bland annat att motståndarna får färre avslut, men de som uppstår blir ofta rena lägen från sex meter snarare än skott från distans. Det i sin tur betyder att målvaktens räddningsprocent blir mindre smickrande.

– Så är det. Man får inte de där lätta skotten på sig, de som man bara kan plocka. Men jag skiter i procenten. Det viktiga är att vi vinner, säger Olle.

Extra viktigt att vinna är det på söndag då Caperiotumba kommer på besök i Eriksdalshallen. Hammarby och Tumba står i särklass i elitserien – som de två bottenlagen.

Nu handlar allt om att inte komma sist. Den som förlorar den tvekampen åker ur elitserien direkt, vinnaren får chansen att kvala sig kvar.

– Det ser ut att bli en match med kniven mot strupen och jag tänker kämpa som fan. I en sådan mördarmatch är det blod, svett och tårar som gäller, säger Olle Lindblom.

Fakta

Spelat i blågult

Namn: Olle Lindblom.

Ålder: 22 år.

Bor: Hökar­ängen.

Klubbar i karriären: IK Nord, Warta, Drott, Kärra, Halden (Norge), Hammarby.

Landskamper: Fem i U-landslaget och fyra i J-landslaget.

Aktuell: Ny målvakt i Hammarby handboll som på söndag spelar ödesmatch mot Caperiotumba hemma i Eriksdalshallen.