ANNONS

SDE-målvakten Sofia om lönegapet i hockeyn: ”Helt rimligt”

Sofia Reideborn, målvakt SDE hockey, Danderyd
Det är ett stort lönegap mellan herr- och damhockeyspelare – helt rimligt tycker SDHL-målvakten Sofia Reideborn.
Debatten om lönegapet mellan herrar och damer inom ishockey är just nu uppe på tapeten efter ny rapport. Sofia Reideborn, 20, är målvakt i SDE och menar att damerna får den lön de förtjänar.
ANNONS

Nyss släppte Sico (Svensk Ishockeys Centralorganisation) och fackorganisationen Unionen en kartläggning över löner och villkor inom svensk ishockey. Där framkom det att en manlig hockeyspelare tjänar i genomsnitt lika mycket som ett helt damlag.

Fel och orättvist anser vissa.

Allt i sin ordning tycker målvakten Sofia Reideborn i Danderydsklubben SDE.

– Damhockey drar inte in några pengar och kan därför inte betala ut några löner. Jag tycker det är helt rimligt, Sofia Reideborn till Mitt i.

Till rapporten påpekar Unionen i ett pressmeddelande att det finns mer pengar till löner inom herrhockey eftersom det är en större sport än damhockey sett till publik, sponsorpengar och medieuppmärksamhet.

Lön efter produkt

Enligt Sofia får man den lön man förtjänar. I SDHL är publiksiffran i snitt på hela ligan 189 personer per match. Motsvarande siffra i herrarnas SHL är 6 035 åskådare per match.

SDE har seriens lägsta publiksnitt med 48 åskådare per match. Något som gör problematiskt att locka sponsorer och slutändan att kunna plocka ut löner.

– Jag tycker inte att det är här är en jämställdhetsfråga i den bemärkelsen. Om jag skulle jobba som säljare med samma position som en man så är det klart att vi ska lika lön. Men så fungerar det inte inom idrotten, med all rätt, säger Sofia.

ANNONS

Väntade sig en ”shit storm”

Efter Sofias uttalande om lönegapet i Aftonbladet och SVT har hon fått många reaktioner, både positiva och negativa.

– Jag var beredd på ganska mycket skit men mestadels har det varit positivt. Jag har fått jättemycket positiva kommentarer från alla möjliga. Men sedan är det några som sagt att jag ska skämmas och är dum i huvudet.

Hur tycker de personerna att det ska vara då?

– Jag vet inte, när jag frågar har ingen haft något konkret att komma med.

Det är inte första gången som Sofia talar öppet om vad hon tycker om saker kopplat till damhockeyn. 2018 riktade hon kritik mot att tränare och spelare hade relationer med varandra. Då sa hon att det inte inger ett seriöst intryck.

– Personligen ser jag det som ett stort problem inom damhockeyn för att det är ofta man hör hur man klagar på förutsättningar inom damishockeyn, men jag tycker inte man kan kräva lika förutsättningar som herrarna i exempelvis SHL om man inte agerar på ett professionellt sätt, sa Sofia till Expressen.

Två derbyn på fem dagar

SDE har möjlighet redan till fredagskvällen att bättra på sitt publiksnitt. Då kommer AIK på besök till Enebybergs IP och några dagar senare spelare laget hemma mot Djurgården.

Laget har en fantastisk säsong bakom sig och ligger för närvarande på slutspelsplats. Men de har förlorat tre raka matcher.

– Det är tufft och vi har hamnat i en svacka. Nu spelade vi riktigt dåligt i går, säger Sofia.

I går (onsdag) blev det förlust hemma mot Linköping med 3-0.

Vi har inte gjort mål på tre matcher vilket har satt sig lite i huvudet på oss. Alla känner att slutspelet är nära vilket har gjort det lite nervöst. Alla måste lugna ner sig. Speciellt Shane (SDE:s tränare, reds. anm.), han måste lugna ner sig, säger hon och skrattar.

Derbyvecka väntar för SDE: ”Är heta och tuffa matcher”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.