ANNONS

Målvakten som ska rädda sig själv från cancer

Anders Nilsson.
Anders Nilsson.
Fotboll har alltid varit en stor del i Anders Nilssons liv. Som spelare och målvaktstränare. Cancern tvingade honom att ändra sig.
– Jag vill gärna engagera mig mer i fotbollen. Men just nu är det viktigaste att jag blir frisk.
ANNONS

Förra sommaren tyckte Anders Nilsson att han var på väg tillbaka. Han hade tappat sju, åtta kilo muskler men trots allt tagit sig igenom närmare två år med cellgiftsbehandlingar.

Men efter en träning med Brommapojkarnas U17-lag sa kroppen ifrån.

– När jag kom hem blev jag liggande på golvet, huvudet bara yrade. Jag höll på att svimma eller tuppa av.

En annan gång kom reaktionen när han var på väg till träningen.

– Jag satt på tunnelbanan när allting började snurra och jag höll på att tuppa av. Jag jobbade och tränade laget samtidigt och det fungerade inte alls i längden.

Han insåg att han var tvungen att sluta som målvaktstränare i klubben.

Började med hög feber

Allt startade i november 2014. I en vecka gick Anders Nilsson med hög feber, 39-40 grader. Till slut tvingade sambon Emma honom att åka in till sjukhuset.

Efter två timmar med undersökningar och provtagningar fick han åka hem igen. Han tänkte att han drabbats av en virusinfektion. En promenad och allt skulle bli bra. Men redan samma kväll hörde sjuhuset av sig.

– Jag tänkte ta tunnelbanan men det var viktigt att jag åkte bil.

ANNONS

Leukemi

Undersökningarna och proverna blev fler, timmarna blev till dagar innan han till slut fick beskedet. Cancer – leukemi.

– Det var en chock. Jag tror det är lättare för andra att beskriva hur jag reagerade, jag minns inte själv. Min första tanke var: ”Nu är det kört!”

Men läkarna frågade om han ville behandlas.

Cellgifter i 24 timmar

Vissa cellgiftsbehandlingar har varit så långa som 24 timmar. De första tre månaderna sov han 50-60 nätter på sjukhus.

– Det var dels för behandling av cancern men även för att jag fick andra sjukdomar eftersom mitt immunförsvar försämrades.

”Svårt med koncentrationen”

Nu äter han cellgiftstabletter varje dag, tar prover varje vecka och tar kortison i perioder. Sjukdomen påverkar hans vardag tydligt.

– Jag har tappat sju, åtta kilo muskler som är väldigt svåra att bygga upp. Orken är mycket sämre och jag har väldigt svårt med koncentrationen. Jag kan inte plugga åtta timmar i sträck utan jag får nöja mig med max fem, sex timmar som jag sprider ut med pauser. Annars säger kroppen ifrån och jag får extrem huvudvärk.

”Fantastiskt att göra det du älskar”

Även om han har långt kvar så går det åt rätt håll.

– För två år sedan var det omöjligt att ens tänka på att kicka fotboll. Men för ett år sedan kunde jag åka skidor och i vinter har jag åkt skridskor. En av de tuffa sakerna med att vara sjuk har varit att jag inte har kunnat göra många av de sakerna jag har tagit för givet. Det är helt fantastiskt att kunna göra det du älskar att göra.

”Ett steg på vägen”

Han har också hittat tillbaka till fotbollen. Han är målvaktstränare för Stockholms distriktslag för 17-åriga pojkar. Färre träningstillfällen och matcher än med ett klubblag.

– Det är lagom nivå. Det är lagom många samlingar. Men vid väldigt långa samlingar kan jag bli utmattad.

Anders Nilsson är målvaktstränare för distriktslaget för 17-åriga pojkar. Foto: Johan Kristensen

En månad återstår av cellgiftsbehandlingarna. Sedan väntar sju och ett halvt år med uppföljande provtagningar innan han kan friskförklaras.

– Det är långt kvar men det är ett steg på vägen.

Fakta

Distriktslagstränare

Namn: Anders Nilsson.

Ålder: 25 år.

Bor: Charlottenberg, Danderyd.

Familj: Sambon Emma, 23.

Fotboll: Spelade i Djursholm och senare i Brommapojkarna. Tvingades sluta på grund av skador. Sedan 2012 målvaktstränare. Har bland annat tränat ungdomslag i BP. Nu tränare för Stockholms distriktslag för pojkar födda 2000.

Aktuell: Kämpar för att bli frisk från leukemi. Har en månad kvar på den 2,5 år långa behandlingen.

Coachar Stockholms distriktslag för 17-åriga pojkar i SM-semifinal mot Ångermanland på Lidingövallen, avspark 15.45 den 6 juni.

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta! Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Läs mer om tävlingen här.