Målvaktsrutin ska bädda för SM-succé

Skurus målvakt Therese Brorssons mål är att få spela SM-final inför en fullsatt arena.
Skurus målvakt Therese Brorssons mål är att få spela SM-final inför en fullsatt arena.
Fem år i rad har Skuru åkt ur SM-slutspelet i kvartsfinal.

En som vet hur man tar sig längre än så är Therese Brorsson.

– Det ska bli kul att möta Spårvägen, vi har vunnit varsin match i år, säger målvakten.

Det är strax innan träning och Therese Brorsson har ett skydd runt vänster axel. Hon försäkrar att det inte är någon fara med den, att skyddet bara är på för att ge lite extra värme.

– Man är ju inte helt ung längre, direkt.

Med sina 31 år står Therese Brorsson för rutin i ett annars ganska ungt och oerfaret Skuru. Äldst är hon dock inte, målvaktkollegan Bodil Norrbom är ett år äldre.

– Det är viktigt att tillägga, säger Brorsson och skrattar.

Hon kom till Skuru från Eslöv inför den här säsongen och lite mammaroll blev det att hon tog på sig i början, medger Therese. Men framför allt försöker hon dela med sig av sina erfarenheter från över 70 landskamper och två SM-guld.

– Det är smågrejer, som att jag kan förbereda de andra på hur vissa lag eller spelare brukar agera eller hur jag är van vid att det ska vara.

Så sent som förra våren var hon med och slogs om guldet mot Sävehof i SM-final. Och det är just de avgörande matcherna i slutspelet som Therese Brorsson har sett fram emot hela säsongen.

– Jag älskar de här matcherna som handlar om att vinna eller försvinna. Det är klart att jag gärna vill spela en SM-final framför 12 000 i en fullsatt arena igen. Det är det man strävar efter.

Som tidigare målvakt i Eslöv har Therese Brorsson själv varit med om att avsluta Skurus säsong.

När Nackalaget nu går in i kvartsfinalspel är det med vetskapen om att man åkt ut i just kvartsfinal fem år i rad.

– Det kan nog finnas i bakgrunden hos en del. Men framför allt tror jag att man är trötta på att åka ur i kvartsfinal och tänker se till att det inte händer igen.

Precis som Therese Brorsson är tränare Erik Larholm ny för den här säsongen. För honom är det första gången han är tränare för ett seniorlag som nått slutspel.

– Det ska bli spännande och inspirerande. Det är en ny situation för mig. Jag kommer nog att gå in i en liten handbollsbubbla och jag ska se till att vi är så förberedda som vi bara kan.

Inte heller han tror att den dystra kvartsfinalsviten i bagaget kommer att störa spelarna.

– Vi har aldrig åkt ut i kvartsfinal med det här laget, med just de här spelarna, de här målvakterna eller med den här tränaren. För det här laget är det första gången vi är i slutspel och det är det som är det viktiga.

Fakta

Skolad i Huddinge HK

Namn: Therese Brorsson.

Född: 1980.

Bor: Sundbyberg.

Jobbar med: Kundtjänstmedarbetare.

Moderklubb: Huddinge HK.

A-landskamper: 72.

Om framtiden som målvakt: ”Jag tar ett år i taget numera. Jag har inte bestämt mig än om hur det blir inför nästa säsong. Jag har fortfarande motivationen, men det finns ju annat i livet också.”

Kvartsfinalerna spelas bäst av fem matcher.

Första matchen spelas 27, 28 eller 29 mars. Följande matcher den 1 april, den 10 april, den 14 april och den 17 april.