Från mammaledighet till kickboxnings-VM

Bianca Antman
Bianca Antman på Allstars Training Center där hon både tränar själv och jobbar som PT.
Småbarnsmamman Bianca Antman är en av fyra Stockholmare som tävlar för Sverige i VM i Kickboxning i Ungern 3–12 november. Och trots att hon inte har hunnit gå så många matcher sedan dottern Awa föddes är det guld som gäller för 27-åringen från Hagalund.

– Ja, jag tycker att åker man dit med annat än guld som mål så har man redan förlorat, säger hon.

Det är tidig eftermiddag och Bianca kör ett pass på egen hand på Allstars Training Center på Hagagatan i Vasastan. Gymet är även Biancas arbetsplats.

Bianca Antman tränar 8–12 pass i veckan. Snart åker hon till Thailand för att fokusera för fullt inför VM. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag är personlig tränare här. Det är perfekt. Här är en väldig blandning. Allt från Alexander Gustafsson till en kvinna på 78 år som bor i närheten kommer hit och tränar.

Landslagsdebut

Själv kör Bianca åtta till tolv pass i veckan. Just nu handlar det om att komma väl förberedd till VM i kickboxning som avgörs i Ungern i november – hennes första landslagsuppdrag.

– Jag fick beskedet i början av juli, men det blev officiellt för en vecka sedan. Hittills har jag bara två SM-silver, ett i thaiboxning och ett i kickboxning, men nu är jag tillbaka efter mammaledigheten och jag är sjukt taggad på att börja samla på mig en massa meriter.

Började som boxare

Bianca började med boxning som 12-åring, men slutade i sena tonåren. Ett par år senare blev hon sugen på kampsport igen och testade thaiboxning. På klubben träffade hon sin sambo Abdou Karim Chorr som är thai- och kickboxare på högsta nivå.

– Jag älskade sporten direkt och när jag träffade Abdou sögs jag in i den ännu mer. Nu var jag omgiven av folk som satsade för fullt.

Efter mindre än ett år gick Bianca sin första match och inte långt efter det tog hon silver i SM. En skada, och därefter graviditeten, satte karriären på paus. men Bianca var fast besluten att komma tillbaka snabbt.

”Svårt att sparka i början”

– Jag började rehabträna ett par dagar efter förlossningen. Sedan var det lite svårt att sparka i början, men jag höjde och höjde nivån på träningen hela tiden.

Efter fyra månader började Bianca träna thaiboxning igen och steg för steg tog hon sig tillbaka i matchform.

– Awa älskar att vara med här på klubben, jag kan träna med henne och använda henne som vikt i styrketräningen, men det har ändå varit en struggle. Jag har jobbat mig tillbaka så gott det går med en liten duracellkanin bredvid mig.

Motståndaren ställde in

Coemback i matchsammanhang gjorde Bianca i början av 2017 och i maj var hon redo för SM i kickboxning. Där vann Bianca sin kvalmatch och var framme i SM-final, men den ställdes in då motståndaren ställdes in i sista stund – efter invägningen.

Insatsen i kvalmatchen räckte emmellertid för att övertyga förbundskapten om att Bianca skulle få en plats i truppen till kickboxnings-VM.

Där tävlar hon i K1, en fullkontaktgren där slag, sparkar och knän är tillåtna.

Träningsfokus i Thailand

VM-uppladdningen har redan börjat och i början av september bär det av till Thailand, med hela familjen, där Bianca ska fokusera för fullt på träningen för att kunna göra sitt allra bästa i sitt första internationella mästerskap.

– Jag åker direkt från Thailand till Ungern, och sedan tillbaka till Thailand igen.

Förhoppningsvis med ett VM-guld i bagaget.

– Ja, jag är mycket starkare nu än innan graviditeten, säger Bianca.

Fakta

Ogillar att banta

Namn: Bianca Antman.

Ålder: 27 år.

Bor: Hagalund.

Familj: Sambo, dotter, hund.

Yrke: Personlig tränare.

Instagram: Har över 4 000 följare på sitt konto ”biancaantman”.

Klubb: Allstars Training Center.

Meriter: Ett SM-silver i thaiboxning, ett SM-silver i kickboxning.

Viktklass: 52 kilo. ”Jag har gått upp en viktklass för att slippa banta ner mig inför matcherna, jag har dålig erfarenhet av det.”

Aktuell: Uttagen i den svenska truppen till kickboxnings-VM i Ungern 3–12 november, där hon tävlar i grenen K1.