ANNONS

”Man får koppla bort sin rädsla”

Han har spelat med Djurgårdens juniorer och gjort tio juniorlandskamper, i ishockey. Men nu är det extremsporten ice cross – störtlopp på skridskor – som gäller för Vasastadsbon Andréas Kristof.
ANNONS

– Som hockeyspelare har jag levt på min skridskoåkning. När de sökte åkare till ice cross-landslaget tipsade den ungdomsansvarige i Djurgården hockey om mig, säger 21-åringen.

Den nya utmaningen kom lägligt. Andréas hade visserligen gjort en bra första säsong som senior – 29 poäng på 37 matcher för Gislaveds SK i division 1 – men funderade ändå på att ta ”ett brejk”.

– Jag hade inte riktigt suget som krävs för att gå ner till ishallen ibland två gånger om dagen i en hel säsong, och då är det meningslöst. Ice cross verkade häftigt, jag har alltid gillat fart och fläkt.

I oktober tog han beslutet att hoppa av ishockeyn. När Red Bull, som håller i den internationella ice cross-serien, hade landslags-uttagning var Andréas en av de fyra som valdes ut. Sedan dess har han satsat på utförsåkning på skridskor. Att träna är dock inte lätt, då bana saknas helt.

– Vi har varit i Åre en gång och åkt skidor för att känna på farten, lära oss att krypa ihop i hoppen och att hålla balansen. Annars är det bara att försöka hålla sig i form. Jag springer, går till gymmet och tränar starter i en ishall.

Starten är viktig fyra åkare kastar sig ut samtidigt i isbanan. Banan är ofta uppemot 500 meter lång, men det är svårt att ta sig förbi om man hamnar efter konkurrenterna.

– Därför gäller det att våga trumma på även om det är brant utför i början. Bäst är att låta fötterna gå hela tiden, aldrig glida.

Den svenske ice cross-legendaren Jasper Felder har uppmätts åka i 70 kilometer i timmen. Normalt ligger topphastigheten på tävling kring 50 kilometer i timmen.

– Man får försöka koppla bort sin rädsla. Och jag har trots allt åkt skridsko i princip varje dag i 16 år, så det känns naturligt.

ANNONS

Den första av fyra deltävlingar i ice cross-serien avgjordes nyligen i Minnesota, USA. Dagen före tävlingen fick åkarna testa den 406 meter långa banan. För Andréas var det allra första utförsåket på skridskor.

– Det gick helt okej. Men jag måste erkänna att jag blev riktigt nervös när jag såg det nationella kvalet för amerikanerna i banan senare samma dag. Det var många ganska hårda krascher. Folk flög genom sargen och bröt armar och ben.

Dagen därpå var det tävling och dags för Andréas att kasta sig utför backen från startplatsen uppe vid katedralen i Saint Paul.

– Jag var lite rädd. Att det var över 80 000 i publiken gjorde inte saken bättre.

Men debuten gick strålande. Andréas blev bäste svensk och tog sig vidare till åttondels- final som en av 32 åkare. Sedan tog det stopp.

– Jag är nöjd så klart. En del motståndare har ju åkt i sju–åtta år. Jag är rookie, men jag känner att jag har ännu mer att ge. Det är en oförutsägbar sport, den som leder kan trilla plötsligt. Vem som helst kan få ett felskär.

Nästa chans att plocka skalper är i Åre nästa helg. Den sista av årets deltävlingar avgörs i Quebec, Kanada, där ice cross är en stor sport.

Hur det blir nästa säsong vet Andréas ännu inte.

– Vi får se om vi får vara med igen. Det gäller att prestera. Annars kanske jag tar upp hockeyn igen, antingen på college i USA eller börja i division 1 här hemma igen och försöka jobba mig upp.

Fakta

Jobbar som DJ

Namn: Andéas Kristof.

Ålder: 21 år.

Bor: Vid Sankt Eriksplan.

Yrke: Discjockey.

Aktuell: Har nyligen varit i USA och debuterat i ice cross, sporten där fyra skridskoåkare kastar sig utför en brant isbana på 400–500 meter. De två bästa från varje heat går vidare tills bara fyra återstår i en final. Nästa deltävling går i Åre den 16–18 februari.