Mannen som fick Marta att glänsa

LG Skoog kan konstatera att Marta inte bara kan behandla en fotboll. Tyresö FF:s stora stjärna är även ett spänstfenomen.
LG Skoog kan konstatera att Marta inte bara kan behandla en fotboll. Tyresö FF:s stora stjärna är även ett spänstfenomen.
Marta är ett fotbollens underbarn född med sagolik talang. Men från början var hon ett råämne som behövde förädlas.

Lars-Gunnar ”LG” Skoog såg till att Marta slipades till en diamant.

Tre gånger i veckan kör den GIH-utbildade fystränaren Lars-Gunnar ”LG” Skoog hårt med spelarna i Tyresö FF:s stjärnspäckade fotbollslag. Denna onsdag på Tyresövallen är det snabbhet, spänst och löpning som gäller.

Skoog placerar ut tre häckar. Spelarna hoppar jämfota över dem med bara en landning mellan varje häck. Det blir tuffare och tuffare.

– Det här är vi ensamma om i Sverige, tjoar Skoog och flyttar häckarna längre från varandra. Några snubblar och får försöka igen. Andra är som bergsgetter och studsar över häckarna.

Marta tillhör den senare kategorin.

– Marta vill alltid vara bäst. När vi löptränar är det hon som ska ligga i täten. Men hon gillar inte långlöpning och gymträning.

Marta hör vad LG Skoog säger, och instämmer.

– Fast jag förstår att det är jätte­viktigt att springa rätt och vara stark för att klara att vara fotbollsproffs. Visst kan jag ledsna ibland och bli trött, men LG känner oss spelare och låter oss ha kul också.

LG Skoog och den 26-åriga brasilianska världsstjärnan har i år återförenats i Tyresö FF. De känner varandra sedan länge. Skoog var fystränare för dåvarande mästarlaget Umeå IK när Marta kom dit som 17-åring.

– Då var hon otränad. Jag fick lura och piska henne, och hon utvecklades snabbt. Men det handlade inte om att skrämma henne utan att hitta glädjen i fysträningen.

Skoog berättar att det bara tog en månad innan Marta med sitt kvicka löpsteg var både ikapp och förbi dåvarande Umeåstjärnor som Malin Moström och Hanna Ljungberg. När Marta 2009 lämnade Umeå för proffsspel i USA var hon både en bollkonstnär och ett fysfenomen. LG Skoog ger ett exempel på hur stark Marta är.

– Hon klarade 21 dips och 11 chins efter varandra. Det finns de i damlandslaget i dag som klarar noll chins.

Skoog och Marta behöll kontakten även när hon spelade i USA. Att de nu återförenats i Tyresö FF beror på mittbacken Johanna Frisk som har ett förflutet som Umeåspelare.

– Hon hade läst i tidningen att jag skulle flytta från Umeå till Stockholm, så Johanna ringde mig och frågade om jag ville träna Tyresö.

Då var Marta ännu inte klar för Tyresö. Båda tycker att det är kul att jobba tillsammans igen.

– LG är min första och bästa fystränare, säger Marta. Men jag var inte så dåligt tränad när jag kom till Umeå. Hemma i Brasilien spelade jag mycket fotboll och tävlade mot pojkar när jag var liten. Jag var inte tjock!

Fakta

Började träna Marta i Umeå IK

Namn: Lars-Gunnar ”LG” Skoog.

Ålder: 54 år.

Bor: Liljeholmen tillsammans med hustrun Lena. Uppvuxen i Vilhelmina i södra Lappland.

Aktuell: Löpguru och fystränare för Tyresö FF:s allsvenska damlag i fotboll. Mannen bakom brasilianska Martas utveckling från tanig och klen 17-åring till världsstjärna. Då i Umeå IK.