Mannen som vågar vägra att andas

Coachen Erik Milles ser till att allt flyter som det ska. Ulf Dextegen ligger stel som en skyltdocka med ansiktet under vattenytan.
Coachen Erik Milles ser till att allt flyter som det ska. Ulf Dextegen ligger stel som en skyltdocka med ansiktet under vattenytan.
Ulf Dextegen tar ett djupt andetag och lägger sig med ansiktet nedåt i bassängens vatten. Knappt åtta minuter senare dyker han upp igen.

– Det var skönt. Jag somnade nästan.

Ulf Dextegen kallar det märkligt nog för uppvärmning. Han blåser upp en nackkudde, och lägger sig på rygg i barnbassängen i Sundbybergs simhall. Ulf ligger helt stilla och flyter. Det ser fridfullt ut.

Uppvärmningen är inte till för att få igång kroppen, utan för att slappna av inför träningspasset.

51-årige Ulf Dextegen finslipar formen inför SM i fridykning som avgörs i Göteborg om ett par veckor.

– Jag borde vinna. I så fall blir det mitt fjärde guld.

Efter en kvart på rygg vänder han sig snabbt om så att ansiktet hamnar under vattenytan. Han är lika stilla i denna position, och skulle kunna tas för en docka som man övar livräddning med.

– Försök slappna av. Kom igen nu!

Erik Milles tjoar uppmuntrande. Han fungerar som coach och säkerhetsdykare, och står bredvid i vattnet och kollar att inget går fel.

– Bra, nu har du passerat 7,25.

Efter exakt 7 minuter och 34 sekunder ger sig Ulf Dextegen, vänder på sig och drar ett djupt och efterlängtat andetag.

– Fast jag hade nog klarat åtta minuter.

Han tillhör världens fem bästa utövare av fridykningsgrenen statisk apnea, alltså att ligga stilla och hålla andan med ansiktet under vattenytan. Två VM-brons finns på meritlistan. Det personliga rekordet på tävling är 8,43 minuter, och på träning 9,11. Det fattas ett par minuter till världs­rekordet.

– Min maxgräns är upp mot tio minuter. Men det blir svårare ju äldre jag blir.

Ulf Dextegen började fridyka så sent som 2006. Han gav sin son en kurs i 20-årspresent och bestämde sig för att haka på. Sakta har han tränat både fysik och psyke för att klara längre och längre stunder under vattnet.

– Det är viktigt att tolerera högt blodtryck och koldioxiden. Det här är inget man gör på egen hand utan kunskaper.

Ulf Dextegen jobbar som hypnoscoach, och det är något han kan dra nytta av för att gå ner i varv innan dyket.

– Fast på SM 2008 föll jag i trance innan jag kom i bassängen. Min kropp var inte redo när jag dök och jag svimmade.

Numera aktar han sig för självhypnos. Det räcker med en lättare form av trance, något Ulf Dextegen når med hjälp av att lyssna på ett band där han själv pratar.

Han säger att de två första minuterna under vattnet bara är sköna.

– Det känns som nirvana. Man är en fri själ, en tanke. Men sedan kommer jag in i kämpafasen, och då gäller det bara att hålla emot rent fysiskt.

Fakta

Hypnoscoach och IT-konsult

Namn: Ulf Dextegen.

Ålder: 51 år.

Bor: Kungsholmen.

Aktuell: Storfavorit till guldet i statisk apnea, fridykningsgrenen där det gäller att ligga stilla i en simbassäng och hålla andan så länge som möjligt, inför SM i poolfridykning i Göteborg 23–25 mars.

Klubb: Ordförande i fridykningsklubben Stockholm Apnea.

Yrke: It-konsult och hypnoscoach.